Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близки и приятели изпратиха Ценко Барев в последния му път

17 юли 2023, 10:51 часа • 2457 прочитания

Близки и приятели изпратиха изтъкнатия политик на БЗНС Ценко Барев в последния му земен път. Поклонението се извърши в столичната църква “Света София", предаде репортер на БГНЕС.

Видният кадър на БЗНС си отиде на завидната 104- годишна възраст.

“С най-дълбоко уважение изпращам Ценко Барев, защото имах шанса по-отблизко да го познавам”. Това заяви за БГНЕС Ваня Чолакова, която познава Ценко Барев от 30 години. “Изумяваше ме неговата памет, с подробности разказваше историческите неща, които е преживял и това беше уникално. До дълбоката възраст, която достигна, той бе запазил информацията и разказваше с точност събития, които е преживял”, сподели още тя.

Стоян Павлов определи Ценко Барев като забележителен и много добре ориентиран в политическата обстановка. “Беше скромен като човек, патриот до голяма степен, и се интересуваше живо от международната обстановка до съвсем наскоро. Ядосваше се за някои неща, които стават в България, и изживяваше живо някои политически неуредици”, каза още Стоян Павлов. Той обясни, че Барев е щял да бъде добър политик ако бе останал в политическото съсловие в страната.

Ценко Барев е роден на 23 октомври 1919 г. в село Докьовци, Трънско, в семейството на строител. Барев е изтъкнат политик на БЗНС и е свързан с Г. М. Димитров. След 9 септември живее в емиграция и се завръща в България през 1991 г.

Автор е на редица брошури, статии и книги, сред които „С перо в изгнание“ и „Принос към история на България земеделски съюз народен съюз“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес