Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блеър печели $1 милион като посредник в крупна сделка

10 септември 2012, 18:57 часа • 4567 прочитания

Бившият британски премиер Тони Блеър е получил хонорар от 1 милион долара за 3 часа работа като посредник в преговорите за сключване на сделка за 80 милиона милиарда долара, пише днес в. Дейли мейл", цитирайки свои източници.

Според изданието предмет на сделката е било сливането на швейцарската трейдингова компания Glencore и миннорудната компания Xstrata също с база в Швейцария, предаде БГНЕС.

В преговорите в лондонския хотел "Claridges" участвали ръководителят на Glencore Айвън Глейзенбърг и премиерът на Катар Хамад бин Джасен ал Тани, който заплашвал да използва своята част от акциите на Xstrata, за да попречи на сключването на сделката, ако Glencore не се съгласи с техните условия. Както пише "Дейли мейл", благодарение на посредничеството на Тони Блеър Glencore успяла да предотврати плащането на 480 милиона долара неустойки. Преговорите обаче продължават. Кандидатурата на Блеър за посредник била предложена от банкера Майкъл Клейн от Ситигруп, който бил консултант при подготовката на сделката.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес