Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш главен прокурор намекна, че президентът няма интерес от съдебна реформа: Има неща, които остават извън кадър

16 май 2023, 14:40 часа • 4557 прочитания

"Не може Прокуратурата да се превръща в спирачка пред развитието на страната и на обществено - политическия живот. Не може тя да участва във всички скандали".

Това заяви пред БНР Бойко Найденов, бивш директор на НСС и временно изпълняващ длъжността на главен прокурор в периода ноември 2012 – януари 2013 г.

Найденов допусна, че може да е вярно твърдението за намеса на политиката в Прокуратурата и на Прокуратурата в политиката.

"Прокуратурата по дефиниция е деполитизирана. Ако тя има въздействие върху политическия живот на страната, значи имаме проблем. Политическите партии формират законите и начините на работа на Прокуратурата. Всяка пряка намеса на политици в разследванията на обаче е абсолютно недопустима и противозаконна. Тук е границата, която трябва да се спазва".

За него е озадачаваща бързината и синхрона, с който магистрати, политически партии и експерти са поискали оставката на главния прокурор.

ОЩЕ: Сарафов срещу Гешев: Заместникът на главния прокурор го дава на прокуратурата

"Имаше едни взрив, едно изявление и се отприщи лавина. Има неща, които явно стоят извън кадър"

Обществото не гледа по-важното нещо - съставянето на редовно правителство, а се фокусира върху скандала, отбеляза той.

"Защо Мария Габриел предложи отстраняването на Гешев може само да гадаем. Дали Гешев, като личност, в този момент е пречка пред съставянето на някакъв кабинет? Най-важното е да се разбере кой постави този взрив и какво целеше с него. Дали елиминирането на Гешев, чисто физически, или да се завърти общественото мнение, да се поиска оставката. Прокуратурата трябва да намери отговор на въпроса".

Трябва да се надяваме на МВР, което стои отстрани на скандала и разполага с достатъчно експертиза, за да проведе свое разследване, смята Бойко Найденов.

"Това е единственият шанс. Всяко едно действие, което бъде извършено от страна, например на Софийска градска прокуратура, от друга страна, от Националната следствена служба, може и ще бъде приемано като опорочено, ако тази институционална война в Прокуратурата продължи".

ВВС с изтекъл мандат не бива да освобождава главния прокурор, но може, обясни той.

"Това е единственият действащ орган в момента. Няма друг легитимно избран. Дали му дава морално право изтеклият мандат, това е друга тема. Важно е парламентът да изпълни законовите си задължения и да попълни състава на нов Висш съдебен съвет и на нов инспекторат към него. Работата на тези органи е на границата между легитимността и нелегитимността".

Найденов допусна, че може би целта е да не се направи редовно съдебна реформа и да няма редовно правителство.

"Интерес от това има този, който е добре"

Той напомни, че 90% от престъпленията се извършват за пари и трябва да се следва тяхната диря, за да се установи кой е заинтересован.

Чухме много неща в изявленията на главния прокурор, но не и конкретни факти, отбелаза още Найденов.

"Надявам се, че ако има факти, доказващи намеса на политици в работата на магистратите, те трябва ще бъдат извадени на бял свят. Съмнявам се обаче,че ще продължи тази сага, тъй като едно е да го кажеш, друго е да го докажеш".

Надявам се, че Прокуратурата ще започне да работи така, както трябва - без емоция и политиканстване, заяви той.

"Всичко зависи от редовите прокурори. Те трябва да осъзнаят мястото си и да докажат, че са част от независима съдебна власт"

ОЩЕ: Сарафов: Гешев е непригоден за главен прокурор, всички колеги се срамуват от него

Не знам с какво Гешев пречи на процеса по съставяне на редовно правителство, посочи още Найденов.

"Ако политиците знаят, трябва да го кажат"

Бойко Найденов напомни, че вече имаше две предложения за отстраняването на Гешев – "много по-мотивирани и обективни", но те не бяха разгледани от ВСС.

"Едни и същи хора във ВСС днес казват едно, на другия ден – точно обратното. Дали ще се подложи на гласуване оставката му, това е много имагинерно. Зависи от неща, които явно не знаем".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес