Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш дипломат се възмути от богослужението на гръцки език в Желязната църква "Свети Стефан"

26 декември 2021, 18:30 часа • 31747 прочитания

Бившият дипломат Симеон Николов се възмути от днешното  богослужение в Желязната църква "Свети Стефан". То беше на гръцки език заради участието на представителя на Вселенската патриаршия. Ето какво написа Николов във фейсбук. Публикуваме текста без редакторска намеса. 

В новините по БНТ бе показан репортаж от Истанбул, в който българският журналист преди интервюто с нашия генерален консул отбеляза, че „имало едно незначително малко недоволство от това, че богослуженето било на гръцки език”. Зад това „малко” недоволство се крие дългогодишен скандал, а днес ни се внушава, че не си заслужава да се тревожим. Българите обаче помнят забраната на вселенския патриарх Вартоломей, награден от президента Плевнелиев с орден „Стара планина”, как забраняваше службите на български език в църквата в Одрин! Какво знае за днешния случай Светият синод? Няма кой да попита! БНТ ни внушава примиренчество, а то е аналог на равнодушие, безразличие, синоним на безпринципна отстъпчивост, разяждаща българската идентичност, вяра, народност, елемент от моделиране на съзнанието на зрителите. Примиренчество, което върви паралелно в много други сфери на нашия живот и срива имунната ни защита.

Припомняме, че днес се проеведе Света литургия за Рождество Христово в българската църква "Св.Стефан". Службата се водеше от Старозагорския митрополит Киприян и митрополит Емануил от Вселенската патриаршия. Това беше първата такава служба след началото на пандемията. Литургията за пореден път стана повод общността на Цариградските българи да се събере за празника.

 

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес