Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битка за крокодила в Ботунец: От Зоопарка и РИОСВ го искат, собственикът не го дава

06 август 2024, 21:25 часа • 2652 прочитания

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, предаде БТА.

Представящият се за собственик на животното обаче не им позволява. Той иска да получи протокол, както и основание, заради което искат да вземат животното.

В района има засилено полицейско присъствие, както и събрали се граждани. Сред присъстващите има напрежение, тъй като близо половин час тече спор между представителите на зоопарка и РИОСВ и представящите се за собственици на животното.

Още: Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец"

Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала РИОСВ-София, както и Българската агенция по безопасност на храните. От районната администрация обясниха още, че басейнът, който крокодилът е обитавал, е изграден върху част от общински имот.

"Не можем да съобщим подробности, на място има специалист херпетолог, който ще определи какъв точно вид е животното, дали има документи и дали е разрешено отглеждането му в домашни условия", обясниха от ведомството.

Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов поясни, че трябва да се определи вида. "Изглежда като крокодил, но може да е алигатор или кайман", поясни той. И обясни, че има конвенция, която класифицира животните като видове във връзка с тяхната значимост с няколко приложения, като документът представлява регламент за борба с незаконната търговия с екзотични диви животни.

Още: Фермер ухапа крокодил в Австралия, за да се спаси

В приложение 1 са животните, абсолютно забранени за търговия и подлежат на изземане от притежателя им. Приложение 2 се касае за животни, които подлежат на регистрация и могат да бъдат притежавани и отглеждани, но в подходящи условия, обясни Бориславов.

Ако собственикът е придобил животното по законен начин и го е регистрирал в РИОСВ, има право да го отглежда.  Експертът подчерта, че отглеждането на диви животни в домашни условия може да е опасно. "Като малки те са много сладки, но когато пораснат започват да стават опасни и самите им стопани понякога не са наясно с рисковете", заяви Бориславов.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес