Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бил Клинтън, Хелмут Кол и ЕС номинирани за Нобелова награда за мир

27 февруари 2012, 12:06 часа • 6334 прочитания

Бил Клинтън, Хелмут Кол, ЕС и американският войник Брадли Манинг, заподозрян, че е "къртицата" на Уикилийкс, са сред 231-та кандидати за Нобелова награда за мир тази година, предаде БГНЕС.

"Както винаги има абонирани за номинациите и нови лица, известни и неизвестни хора от всички краища на света", заяви директорът на Нобеловия институт Гейр Люндеста. Със 188 лица и 43 организации списъкът с претендентите за Нобелова награда за мир е близо до рекорда, поставен миналата година с общо 241 кандидати.

В крайна сметка наградата беше присъдена на три жени - либерийките Елън Джонсън Сирлийф и Лейма Гбове и йеменката Тавакол Карман. Да бъдеш "номиниран" е сравнително лесно, защото хиляди хора по света имат право да предлагат кандидатура - депутати и министри, членове на някои международни организации, университетски преподаватели, бивши лауреати.

Сред известните личности тази година са бившият американски президент Бил Клинтън, бившият германски канцлер Хелмут Кол и още един бивш премиер - украинката Юлия Тимошенко, която стана лидерка на опозицията и в момента се намира в затвора. Също в затвора в очакване на делото си е Брадли Манинг, обвинен, че е в основата на разразилата се дипломатическа буря, след като предоставил на сайта Уикилийкс около 260 000 грами на Държавния департамент.

Сред номинираните са още Европейският съюз, въпреки кризата, през която преминава в момента и вътрешните търкания, предизвикани от нея, конгоанският лекар Денис Муквеге, кубинските дисиденти Освалдо Пая и Йоани Санчес и руската неправителствена организация Мемориал и нейната представителка Светлана Ганучкина, които защитават свободите в Русия.

Името на носителя на Нобеловата награда за мир ще бъде обявено през октомври, а наградата по традиция се връчва на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на нейния създател, шведския изобретател на динамита Алфред Нобел.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес