Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпрецедентно: Сменен директор на Сметната палата обяви, че ще се върне на работа

09 юли 2023, 13:18 часа • 5288 прочитания

Смененият директор на Сметната палата Цветан Цветков обяви в интервю за bTV, че във вторник (11 юли) ще се върне на работа, независимо че в петък парламентът взе решение до избор на нов титуляр, такъв да е изпълняващата длъжността в момента Горица Грънчарова

Припомняме, че Цветков беше освободен от поста на 20 януари по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход", само ден след като беше изслушан в парламентарната комисия по случая "Нексо". Конституционният съд (КС) обаче обяви за противоконституционно решението на 48-ото Народно събрание.

"Парламентът може да избере председател на Сметната палата, но не и да упълномощава неговия заместник да изпълнява тези функции. Във вторник трябва да съм на работа, на 11 юли. Аз ще отида, това решение на НС е противоконституционно", аргументира действията си Цветков. Още: Защо няма обвинения по сигналите на Сметната палата: Цветан Цветков в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Мандатът на Цветков на ръководния пост в Сметната палата изтече миналата година, а парламентът вече стартира нова процедура за избор на председател на одитния орган, а също и на управител на Българската народна банка.

В края на миналия месец палатата огласи констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени на прокуратурата преди години, която обаче е отказвала доскоро да съобщи какво е предприела по тях. Сега се установява, че прокуратурата не е образувала производства за преследване на престъпление.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес