Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатно приложение ви спестява пари при покупка на електроуреди

05 октомври 2021, 11:21 часа • 4606 прочитания

Калкулаторът LABEL2020 е специално разработено уеб приложение, което ще съветва европейските потребители при избора на електроуреди чрез сравняване на тяхната ефективност и разходите за електроенергия и вода

Приложението е безплатно и ще бъде достъпно в 16 европейски държави. От този месец стартира и версията му на български език. То ще помага при избора на ефективни домакински електроуреди, телевизори и електронни екрани като ще гарантира достъп до обективна информация, която да отговаря в максимална степен на техните предпочитания, бюджет и реални нужди.

Калкулаторът за момента обхваща електроуредите, които от март тази година се сдобиха с нов енергиен етикет - съдомиялни машини, хладилници и фризери, перални машини, комбинирани перални със сушилня, телевизори и електронни екрани.

В условия на постоянно повишаващи се цени на електроенергията и водата, все по-голямо значение за всяко домакинство придобива реалната консумация на електроуредите и тяхната ефективност. Често обаче енергийно ефективните модели се продават на значително по-високи цени, което отказва голяма част от потенциалните купувачи. Но дали ефективният електроуред наистина излиза по-скъпо за семейния бюджет или генерираните от него бъдещи спестявания на електроенергия и вода ще компенсират първоначалната по-висока инвестиция?

Именно тук на помощ идва уеб приложението, създадено в рамките на проекта LABEL2020, финансиран по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

Как точно работи приложението?

Със смяната на енергийните етикети на първата вълна електроуреди през март тази година и завръщането към оригиналната скала на класове на енергийна ефективност от А до G без разширения с плюсове (А+, А++, А+++), заработи и дигитална продуктова база данни на Европейския съюз (EPREL). QR кодът от новите етикети отвежда директно в продуктовата информация в системата. Именно нея използва Калкулаторът, за да гарантира достоверността и да сравнява обективно уредите.

Основни функционалности на приложението:

• Изчислява общите експлоатационни разходи за вода и електроенергия на избраните продукти и помага на потребителите да вземат решение за покупка на база реалната стойност на всеки модел;

• Сравнява избраните модели електроуреди според различни характеристики – размери, тип отделения, функционалности, времетраене на програми, резолюция и много други;

• Показва нивото на енергийна ефективност на избрания модел спрямо всички останали продукти от тази категория на пазара в момента;

• Запознава подробно с новите елементи на енергийните етикети и др.

 

Как се използва?

Калкулаторът на LABEL2020 е направен така, че лесно да може да се използва както на място в търговските обекти, така и при онлайн пазаруване. Потребителите могат да запазят линка - https://tool.label2020.eu/bg в своя смартфон, таблет или компютър и единственото, което трябва да направят е да сканират QR кода от етикета (или да въведат номера на модела) и да посочат цената на уреда от избрания магазин. Всичко останало ще извърши алгоритъмът на приложението.

 

Повече за проекта LABEL 2020:

Проектът LABEL 2020 е част от общоевропейската информационна кампания за въвеждането на новите енергийни етикети и се финансира от програмата за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 на ЕС. Той се координира от Австрийската енергийна агенция и се изпълнява едновременно в 16 европейски държави, като изпълнител за България е Черноморският изследователски енергиен център.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес