Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатни прожекции в "Одеон" в памет на Георги Черкелов

24 февруари 2012, 11:11 часа • 7064 прочитания

В памет на Георги Черкелов (1930-2012) кино "Одеон" показва филмите "Съдията" и "Мъже в командировка", донесъл награда за мъжка роля на именития актьор на Фестивала на българското кино във Варна.

Прожекциите в рубриката "Български екран " са днес и на 29 февруари от 17.30 ч., а входът е безплатен, съобщиха от Филмотеката.

Жоржета Чакърова, Иван Андонов, Невена Коканова, Нейчо Попов, Бранимира Антонова, Иван Налбантов също са в звездния актьорски екип в "Мъже в командировка" (1968) под режисурата на Гриша Островски и Тодор Стоянов.

Джоко Росич, Цако Дачев, Пламен Дончев, Ивайло Христов партнират на Георги Черкелов в "Съдията" (1986) на Пламен Масларов. Според специалистите голямото постижение в този филм е образът на съдията, актьорски великолепно пресъздаден от Черкелов. Играта му е пестелива, с точно премерени жестове, със съвършена мимика, разчетена на ефекта на вътрешния самоконтрол и великолепната дикция. 

Критикът Георги Ангелов определя "Съдията" като "първият истински български уестърн", а режисьорът Пламен Масларов пита: "Защо да има "спагети-уестърн", "мамалига-уестърн", а да няма "боб-уестърн" например?" Той настоява, че за твореца е задължително да не спазва правилата на канонизирания жанр и смята, че "Съдията" може да бъде определен по-скоро като "едно приключение с мъже", в което главен герой на филма е действието. БТА

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес