Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без оръжие за куриерите, пренасящи класифицирана информация в рамките на охранявана сграда

04 юли 2016, 13:45 часа • 830 прочитания

Носенето на оръжие от куриерите не е задължително при пренасянето на материали с класифицирана информация между регистратури, намиращи се в една и съща охранявана сграда.

Това се предвижда в проект на постановление на Министерски съвет за допълнение на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация, публикуван на портала за обществени консултации Strategy.bg. Проектът е внесен за разглеждане от правителството от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Целта на допълнението е да се прецизира необходимостта от носенето на оръжие в случаите, в които това не е необходимо, се казва в мотивите за промените. Това трябва да създаде възможност за пренасяне на материали с класифицирана информация от куриери, които по правило не са въоръжени, поне в рамките на сгради, които се охраняват.

С Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация е въведено изискване за носене на оръжие от куриерите, пренасящи материали, които съдържат класифицирана информация. Това императивно изисква носенето на оръжие и от куриери, които по правило не са въоръжени. В този смисъл предложението е да се предвиди възможност да не се носи оръжие при пренасянето им в рамките на охранявана сграда. 

Проектът на постановление няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, пише още в мотивите.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес