Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берлускони обмисля да се кандидатира за евродепутат от Естония

18 септември 2013, 13:15 часа • 10332 прочитания

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обмисля да се кандидатира за член на Европейския парламент от Естония - държава, в която италианските закони, забраняващи му да се кандидатира, не важат, според информация в медиите. Според вестник “Ил Месаджеро” „лудата идея” Берлускони да се кандидатира за евродепутат от друга държава намира все повече привърженици сред неговия антураж.

Италианският закон „леге Северино” забранява на италианците с присъда над две години да се участват на политически избори.

Според изданието Берлускони може да се кандидатира в Естония, където неговият близък приятел Ернесто Преатони, богат бизнесмен, е установил своята централа. Според италианската преса и блогъри, ще е като „детска игра” за Преатони да изготви листа в Естония и да донесе на Берлускони място като евродепутат.

В европейската избирателна система няма закон, забраняващ човек да бъде избран за евродепутат от друга държава.

Това няма да е първият път, когато италиански политик се кандидатира за избори в Балтийска държава. Нито първият път, когато влиятелен човек е избиран за евродепутат, за да получи имунитет срещу съдебно преследване.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес