Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беновска пита Уорлик за Борисов и ЦРУ

03 юли 2012, 10:19 часа • 10202 прочитания

Журналистката и водеща в Радио К2 Илиана Беновска изпрати официално запитване до посланик Джеймс Уорлик относно доклад на ЦРУ за България и гостуването на генерал Дейвид Петреъс у нас.

Публикуваме, изпратения ни документ без редакторска намеса:

До Негово превъзходителство

Посланика на САЩ в България

Г-н Джеймс Уорлик 

ПИТАНЕ

ПО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

от Илиана Беновска, политически журналист, създател на обществено-политическото „Радио К2” 

Ваше превъзходителство, 

Преди няколко дни министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов даде интервю пред сп. „Биограф”.  В интервюто г-н Борисов  разказва за  “гостуването” у нас  на генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление. 

Освен че, според премиера, Директорът на Централното разузнавателно управление  е дошъл за три дни в България, “за да се наспи и да си почине”, стана ясно, че  министър-председателят го е развеждал по „ресторанти и кафета”, а също така, че е написал и част от отчета  му за мисията на Директора на ЦРУ в България.

Ето цитати от думите на премиера Борисов: „Шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета... Три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи, да се разходи, да си почине”. 

"Изявлението му, което пуснаха от посолството на САЩ, заедно го съчинихме. Специално отбелязахме постиженията на България в етническата толерантност, борбата с корупцията и организираната престъпност, финансовата дисциплина, инфраструктурните проекти. ", уточнява премиерът. 

Ваше превъзходителство,

моля по ПО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ да ми отговорите на следните въпроси: 

1.В командировка ли е бил в България генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление или на почивка, частно гостуване на министър-председателя Бойко Борисов?

2.Вие, посланикът на САЩ в България или който трябва от посолството, удостоверихте ли, че генерал Петреъс, Директорът на ЦРУ е бил в България служебно? Посолството на САЩ в България заверило ли е с печат и подпис  доклада - отчет и командировъчното на  Директора на ЦРУ за  престоя му  в България?

3. Кой заплаща командировката в България на генерал Петреъс ?

4. Генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление  приложи ли към командировъчното си доклад с отчет за резултатите от  командировката си в България?

5. Вярно ли е ,че министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов 

/ както сам съобщава в горецитираното интервю/ е съавтор на доклада за резултатите от командировката в България на генерал Петреъс, Директорът на ЦРУ ?

8.Ако отговорът на предишния въпрос е:„Да, министър-председателят Борисов съобщава в интервюто си пред сп. „Биограф” истината - че е съавтор на доклада-отчет  на  генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление за мисията  му в България.”:

- приема ли се от правителството на САЩ за достоверен доклад  на  Директора на Централното разузнавателно управление за мисията  му в България, в който съавтор му е местният министър-председател Бойко Борисов?

и

- правителството на САЩ заплатило ли е и в какъв размер труда на министър-председателя на Република  България г-н Бойко Борисов, като съавтор на доклада на   генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление за престоя му в България?

С уважение:

Беновска, Илиана

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес