Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бедствено положение в Гърмен, Симитли и Благоевград

13 декември 2021, 11:14 часа • 2049 прочитания

Три общини в Благоевградска област - Гърмен, Симитли и Благоевград, обявиха бедствено положение заради проливните дъждове. Критична остава ситуацията в Петрич, където също е обявено извънредно положение, а по информация на кмета Димитър Бръчков вчера в района са паднали 120 литра дъжд на кв. м. Няма пострадали и бедстващи хора, но щетите са огромни. Кметът на Гърмен поиска спешна помощ от държавата.

Водите на река Струма са подкопали основите на моста към благоевградското село Покровник. Затворен е участъкът, свързващ населените места в този район с областния център. Обходният маршрут за и от града е през митническия терминал. Очакват се експерти, които ще преценят колко сериозно е пострадал мостът. На пътя от Благоевград до село Покровник наскоро беше извършен цялостен ремонт.

Най-тежко и към момента остава положението в Гърмен, където придошлите води на река Места вчера скъсаха главния водопровод, който захранва с питейна вода повече от половината населени места. Ситуацията не позволява аварията да бъде отстранена в близките дни, търси се алтернативно захранване. Река Канина разруши мостове, повреди трафопостове и наводни хотели и къщи в курортното село Огняново.

Кметът на община Гърмен Феим Иса се обърна за спешна помощ и намеса на държавата.

Придошлите води на Места скъсаха възстановените през лятото диги в най-долното течение и заля пътища и мостови съоръжения в гоцеделчевско.

Река Струма също излезе от коритото си и заля хиляди декари земеделски земи. Най-опасно бе в района на село Крушица, където високите води бяха в опасна близост до транзитния газопровод за Гърция, каза кметът на общината Емил Илиев.

Заради пораженията от проливните дъждове бедствено положение обявиха и общините Симитли и Благоевград.

На повечето места в областта от тази сутрин вали сняг.

Пътищата са почистени и проходими, съобщиха от Областно пътно управление.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес