Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Баща и син изчезнаха в Стара плаинна

06 февруари 2020, 16:45 часа • 2603 прочитания

В 9 часа на 6 февруари, в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, през тел. 112, постъпва сигнал за изчезнали туристи в района на Централна Стара планина.

Баща и син, на 42 и 17 години, са тръгнали към връх Ботев на 4 февруари и за последно има връзка с тях на 5-ти към 16 ч. Информацията е, че са се загубили и се връщат. От тогава няма връзка с тях. Батериите на мобилните им телефони са паднали, съобщиха от ПСС при БЧК.

Веднага към предполагаемия район се отправя група от двама планински спасители от отряд Калофер и трима души от охраната на парк „Централен Балкан“.

Междувременно от ЦДП започва прозвъняване по всички хижи в района, пуснато е и искане за локализация на мобилните им телефони чрез ГД ПБЗН на МВР.

Благодарение на информацията от хижите е направена връзка със свидетели, които дават допълнителна информация за района, в който са се разделили с изчезналите, което стеснява периметъра на търсене.

Метеорологичната обстановка в района е усложнена от силен вятър, снеговалеж, мъгла.

Акцията продължава и в момента, като ПСС има готовност за включване на доброволци и от други отряди.

ПСС при БЧК умолява журналистите да не звънят на телефоните в ЦДП, тъй като това затруднява комуникацията със спасителите на терен. При получаване на нова информация, тя ще бъде публикувана на интернет страницата на ПСС.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес