Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАН за Бюджет 2022: Завръщат се методите на Дянков

09 февруари 2022, 12:47 часа • 5427 прочитания

Бюджет 2022 ни дискриминира. Завръщат се методите на Дянков. Това заявиха от БАН на пресконференция за проблемите с новия бюджет за академията.

„Нашият прочит на бюджета гласи, че за БАН промяна няма - „дянковски“ без Дянков. Този бюджет е вреден, дискриминационен, опасен и обиден за очите", каза Евелина Славчева, която е председател на ОС на БАН.

Според нея този бюджет ще направи изпълнението на техните задължения към обществото и държавата невъзможни. Освен това той  поставя под опасност съществуването на БАН, а младите учени може да изгубят интерес заради ниското заплащане.

"Учител в гимназия взима по-висока заплата от професор в БАН. Средната заплата при нас е 850 лева. За най-ниската академична длъжност асистент във висшите учебни заведения получава 1300 лева, а в БАН е 946 лева. Основната заплата на професор на БАН е по-ниска от основната заплата на учител от средното училище. Главен асистент взима 1400, а доцент 1500 лева“, заяви проф. Емануил Мутафов.

По думите на проф. Ива Угринова е мит, че в БАН работят само възрастни хора. „Средната възраст на научния състав в моя институт е 35 години. 

От Българската академия на науките настояват за 20 млн. лева допълнително към бюджета си. „Бюджетът на БАН е 119 млн. лева, което включва компенсацията за увеличаването на минималната работна заплата, което държавата е длъжна да ни осигури, но ние настояваме за тези 20 млн. лева“, каза Угринова.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес