Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАБХ бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд за Холандия

24 януари 2018, 16:33 часа • 2362 прочитания

Има сериозен натиск върху Българска агенция по безопасност на храните да бави издаването на транспортни документи за спасените от разградския зоопарк лъвове, като по този начин се обслужват интересите на Община Разград.

Това е категоричната позиция на организацията за защита на животните „Четири лапи“. Още преди Нова година, след среща с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, от българския офис на международната организация обявиха, че подготвят заминаването на двете малки лъвчета Терез и Масуд за спасителен център в Холандия, специализиран в грижата за големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. Заедно с тях трябваше да бъде транспортиран и 3-годишният лъв Асен, който организацията спаси от сигурна смърт от зоопарка в Разград през ноември миналата година.

"За да заминат животните е необходим единствено пътен лист, който се издава от Българска агенция по безопасност на храните и удостоверява здравословното състояние на животните. Независимо от това от агенцията отказваха дълго време да издадат такъв, като изискваха ненужни документи. Имаме информация, че това се прави под натиск от кмета на Разград, а дненшото му изявление за проведени телефонни разговори с инспектори от София само потвърждава това,“ обяснява д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България. Според нея агенцията няма законово основание да откаже издаването на необходимия пътен лист за пътуването, при положение, че от фондацията са представили всички документи, които наредбите изискват. „Терез и Масуд вече са прекалено големи, за да живеят в клиника – двете лъвчета са по над 20 кг. Те се нуждаят от подходяща среда за израстване, както и от постоянно наблюдение от специалисти, защото очакваме да имат здравословни проблеми, породени от близкородствената връзка на родителите им. В страната ни не може да бъде осигурено такова настаняване, затова се погрижихме да приемем животните в един от най-добрите спасителни центрове за големи котки в Европа."

От „Четири лапи“ са възмутени от обвиненията, че са възнамерявали тайно да изнесат животните извън страната. Подписаното между организацията и Община Разград на 9 ноември 2017 г. споразумение дава право на организацията да се разпорежда с животните, за да бъдат настанени при подходящи условия и да бъдат полагани за тях максимално добри грижи.

"Ако сме имали намерението да „откраднем“ или „изнесем тайно“ лъвовете от страната, щяхме да го направим много отдавна. За нас приоритет са животът, здравето и доброто състояние на животните, но също така много държим и на това да се спазват законовите разпоредби," категорична е д-р Иванова.

"Терез, Масуд и Асен са жертва на задкулисните игри на кмета на Разград д-р Василев и на предишния му работодател БАБХ. С действията си те демонстративно показват, че никой от тях не се ръководи от желанието да бъде подобрено здравето и благосъстоянието на лъвовете."

Според представителите на „Четири лапи“ е съмнителен и начинът, по който от РИОСВ – Русе са на 28 декември миналата година са издали регистрационни карти на Масуд и Терез, както и на техните родители, на името на Община Разград и един зоопарк, който няма нито лиценз, нито пък правото да отглежда тези животни.

От организацията отново ще разчитат на намесата на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, които през декември миналата година публично се ангажираха да съдействат за заминаването на големите котки в спасителния център в Холандия.

Терез и Масуд са две от трите лъвчета, които в началото на семтември миналата година бяха стъпкани от стресираните си родители в разградския зоопарк часове след като бяха родени. Третото бебе не оцеля, а те двамата имаха изключително малки шансове да оживеят. Въпреки това, благодарение на бързата намеса на местни доброволци и ветеринарни лекари от Разград, както и на Фондация „Дивите животни“, двете лъвчета бяха спасени и имат шанс да водят прекрасен живот.

До този момент Община Разград не е дала и стотинка за грижите за лъвчетата, които с лека ръка беше оставила на произвола на съдбата – да умрат в един зоопарк, който не отговаря на никакви стандарти и законови изисквания и не би трябвало да съществува.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес