Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Баба Вида" оживява със средновековен фестивал

28 юли 2015, 10:36 часа • 9570 прочитания

Средновековният замък "Баба Вида" е символът на Видин, макар да не е единствената му историческа и културна забележителност. Изграден е върху основите на античната крепост "Бонония". Сегашният си вид е придобил през десети век, характерен за Втората българска държава. Като отбранително съоръжение е получил завършен вид през ХIII - ХIV век, когато става седалище на българските царе, създали Видинското царство. Тогава той е имал 10 кули - 4 ъглови и 5 странични, вътрешна оградна стена с дебелина 2,2 метра, външна крепостна стена, охранявана с подвижен мост. С охранителна цел около замъка е имало и ров с дълбочина 4 метра и ширина 6 метра. Бил е пълнен с вода от Дунав.

В този си вид крепостта се показва на наши и чужди туристи. Минало е времето, когато през лятото тишината е била единственият му владетел. Днес мястото е най-посещаваното във Видин. Туристи от Америка, Австралия и Европа слизат от круизните кораби и се отправят към крепостта.

Но туристите не са единствените посетители на историческата крепост. През последните години общината я превърна в място за провеждане на средновековния фестивал "Бъдин". По време на събитието видинчани могат да дойдат в двора и и да пострелят с лък, да се снимат с рицарски или царски доспехи. В централния двор се организират и сватбени тържества. Младоженци се вричат във вярност, а стъпките им отекват по калдъръма по същия начин, по който и тези на последния български цар Иван Срацимир, който е живял в замъка. За туристи актьори показват части от исторически драми, които на фона на естествения декор звучат вълнуващо и трогателно.

През това лято оживя и летният театър в крепостта. Видинската симфониета го избра за свои концерти. Въпреки откритостта на пространството, акустиката превърна концертите в незабравимо преживяване за видинчани. До крепостта се организира и младежкият фестивал на изкуствата "Мостът", а всяка година през август до стените му опъват палатки участниците в туристическия поход по Дунава. Гребците, които изминават разстоянието от изворите на Дунав в Германия до Силистра, твърдят, че мястото до "Баба Вида" е най-хубавото за отмора по целия маршрут.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес