Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асоциацията на бащите се оплака от България заради "преките вреди", които нанася на децата

07 юни 2018, 16:16 часа • 5628 прочитания

Като организация в обществена полза, ще сезираме всички международни компетентни органи за пряко нарушаване правата на децата и нанасянето на преки вреди от страна на държавата България, както и пълното незачитане от нейна страна на международното право и стандарти по отношение на децата в България. Това обяви в свое отворено писмо Асоциацията на бащите в България.

Неправителствената организация се възмути заради медийния шум относно случаите на отнети деца от норвежките социални служби и даде пример защо - заради случая на Атанас Марио Милушев. Милушев е баща който въпреки съдебните решения, постановени от българския съд, вече 10 години не може да види детето си. Срещу майката на детето му, има издадена Заповед за незабавна защита по Закона за закрила от домашно насилие, бащата разполага с удостоверение по Регламент 2201/2003 и всички прилежащи документи за изпълнение на постановения и краен съдебен акт на Софийски районен съд. Въпреки всичко това, до този момент реакция от институцийте на държавата България няма, казват от Асоциацията.

"Недопустимо е държавата България да е осъдена от Съда по Правата на Човека в Страсбург по редица дела за нарушаване на фундаменталните човешки права за правото на семеен живот, да взима отношение по какъвто и да е казус извън територията си.

Недопустимо е пълното незачитане и неизпълнение на съдебните решения на самата държава България и пълното незачитане на Европейското законодателство по Регламенти, което е абсолютно задължение по ДФЕС за всяка държава членка.

Обръщаме се към всички национални и международни институции с надеждата, че правата на децата ще бъдат опазени, като неизпълнението на съдебните решения за режим на лични отношения ще е прецедент а не порочна практика".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес