Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ашраф не вярва да му дадат пари, иска чисто име за България

28 март 2012, 09:08 часа • 6756 прочитания

Много се радвам, отдавна чакам това позитивно решение. Така палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж коментира в интервю за "Хоризонт" решението на холандски съд, който постанови Либия да му изплати 1 милион и 330 хиляди евро за претърпените мъчения заедно с шестимата български медици.

Ашраф не вярва, че настоящият либийски премиер ще му изплати тези пари, но смята за по-важно да се изчисти името на България.

а мен настоящият либийски премиер е същият като Кадафи. Той е работил с него и го познава много добре. Той е бил мръсник като Кадафи. Няма никаква разлика. Въпросът не е само за либийския премиер. Не са важни само парите. Много е важно да изчистим името на България", заяви медикът. 

Коментар направи и д-р Здравко Георгиев.

"Първо останах изненадан. Спомних си, че преди години една холандска адвокатка започна да води дела срещу мъчителите в Либия. Тя тогава искаше и от наше име разрешение. Ние й разрешихме. Оттогава не е станало въпрос. И сега научавам новината, че това дело е спечелено и ще има компенсация за Ашраф. Дали ще си получи парите – това е доста сложен въпрос. Въпросът е, че една държава като Холандия се застъпи за своя гражданин, докато в България, още като се завърнахме, уж се започна някакво дело срещу тези мъчители. Доста измъчиха следователите да ни разпитват и след 2-3 години получихме писма, че поради "липсата на взаимодействие с Либия" делото се прекратява. Искам да се обърна към държавата да вземе пример от Холандия", каза Георгиев след като разбра новината за палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес