Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ашод Дерандонян: Социалната отговорност не е само пари, тя е диалог и резултати

30 август 2016, 15:27 часа • 4009 прочитания

За четвърта поредна година в България ще се проведе благотворителната инициатива „Ден на подкрепа“. Това ще стане на 10 септември.

Проектът е част от ежегодната международна доброволческа кампания на TELUS International. В нея традиционно участват стотици служители на компанията от офисите в София и Пловдив, които безвъзмездно отдават времето и труда си.

От старта на инициативата в България през 2013 до момента около 2 000 доброволци са дарили над 15 000 часа доброволен труд, подкрепен с инвестиция от 180 000 лв., отделени от бюджета на компанията. До момента благодарение на инициативата изцяло ремонтирани са училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“ в София, както и Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пловдив.

През тази година, на 10 септември доброволците ще влязат в училище „Проф. Д-р Дечо Денев“ в София, за да помогнат за ремонта му. Училището е държавно и е специално за деца с увреден слух. Към него има и детска градина.

В „Деня на подкрепа“ участие взема и Фондация "Заслушай се". Председателят ѝ Ашод Дерандонян сподели пред Actualno.com, че водената от него организация има четири цели – да осигурява видеожестов превод за хората с увереден слух, да бъде осигурен трансформатор на говор в текст за деца и младежи с увреден слух, така че да следят спокойно учебния процес, да осигури субтитри за телевизионни канали при поискване на хора с увреден слух и да се бори за промяна на нагласите спрямо хората с увреден слух в българското общество.

Г-н Дерандонян подчерта, че хората с увреден слух нямат нужда от подпомагане във финансов смисъл, а от включване в обществото – чрез технологии.

TELUS направи много за хората с увреден слух в България, сподели г-н Дерандонян. Той посочи, че TELUS са оказали подкрепа на „Заслушай се“ в два проекта – внедряване на платфрома за видеожестов превод и говор към текст, а вторият – за създаване на видеосъдържание на жестов език.

Социалната отговорност не е просто даване на едни пари – социалната отговорност е заедно да правим диалог и да постигаме резултати. Доброволчеството е пътят да живеем в едно по-добро общество, сигурен е г-н Дерандонян.

Вижте ВИДЕО от разговора ни с Ашод Дерандонян

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес