Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асандж преговарял за убежище в Исландия на Сноудън

20 юни 2013, 11:35 часа • 6161 прочитания

Джулиан Асандж заяви, че е в контакт с представители на Едуард Сноудън, за да му помогне да получи убежище в Исландия, предаде БГНЕС.

Без да каже дали е говорил лично с избягалия от САЩ американец, които от 20 май се скри в Хонконг, Асандж заяви, че е в контакт с екип представители на Сноудън. "В процес на преговори сме за неговото убежище в Исландия" каза той. Сноудън е в основата на разкритията за американските разузнавателни програми за следене на комуникациите. Асандж заяви това от посолството на Еквадор в Лондон, където самият той се укрива, без да може да напусне сградата.

Основателят на Уикилийкс се укри в посолството на Еквадор в Лондон точно преди една година. Швеция иска неговото екстрадиране тъй като там той е издирван по обвинение в извършването на сексуално насилие срещу две жени. Той се опасява обаче, че веднъж екстрадиран в Швеция, ще бъде предаден на американските власти. В САЩ той ще бъде съден за огласяването на стотици хиляди секретни документи на Държавния департамент и Пентагона.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес