Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АПИ: Тол таксите ще доведат до 1-2% нарастване на цените

08 януари 2020, 12:24 часа • 2129 прочитания

Новият разчет на цените залага на новото покритие и редуцираните тарифи, като говорим за 1-2% повишаване на цените на стоките. И то в сценарии, в който има 100% отлагане на тол таксите върху цените. Това каза проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ в за bTV. По думите му става въпрос за система, която да събира пари, за да бъдат ремонтирани пътищата и да бъдат създавани нови.

„При тази тарифа и това покритие ние прогнозираме 450 млн. лв. само от тол такси, като евентуално и от винетни такси и леките автомобили още 270 млн. лв. Ще се събере един капацитет от около 700 млн. лв., което е критичният минимум, което да осигури възпроизводство на инфраструктурата“, обясни проф. Асенов.

„Залагането на над 1 млрд. лв. в началото на създаването на тол системата беше на база анализи, не на дефиниране на сакрални числа. То е на база на това колко пари има нужда пътната инфраструктура да бъде финансирана. В момента ние ще работим с модел на финансиране, който ще бъде под 100%, но за началото на въвеждането на тол системата това е един добър подход“, каза още той.

„Изплащането на тол системата ще бъде процент от тези пари, които идват. При условие, че нейната цена е около 150 млн. лв., в рамките на 5 години тя ще бъде изплатена напълно и то по един малък процент отделяне за възпроизводство на самата инфраструктура“, обясни още проф. Асенов.

Според него диалогът е единственият инструмент, който може да спре готвеният на 13 януари протест на превозвачите.

„Диалогът е единственият инструмент, който може да има институциите за работа с всички заинтересовани лица. Ние друг инструмент нямаме, така че ние ще търсим диалога“, уточни още проф. Олег Асенов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес