Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АПИ отряза големи фирми за пътен ремонт на "Хемус", избра една без опит

19 април 2023, 11:35 часа • 11958 прочитания

Няколко кандидати - сред най-големите в бранша на пътните ремонти, подадоха оферти за две обособени позиции за два тунела на автомагистрала „Хемус“. Само че Агенция „Пътна инфраструктура“, която е под шапката на Министерството на регионалното развитие, е отрязала масово фирмите за големите обществени поръчки. По-интересното е как няма никакви обявени мотиви за този ход.

Това става ясно от публично достъпната информация в портала на Агенцията по обществени поръчки. Най-напред за тези действия на служебната власт съобщи „Медиапул“.

Отварянето на ценовите оферти за ремонта на последните два неремонтирани тунела на АМ „Хемус“ е станало на 12 април – малко преди четирите почивни дни за Великденските празници. Поръчката беше обявена в края на миналата година, като е разделена на две позиции – за тунел „Топли дол“ и за „Правешки ханове“.

Проверка в АОП показва, че за първата обособена позиция е допусната само офертата на една фирма, която е без особен опит с ремонти на тунели, а е специализирана в строителство на мостове. Става въпрос за „ОРС Инфраструктура“ ООД. Тя печели пред останалите големи в бранша – „Геострой“ АД, "Трейс Груп Холд" АД, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Джи Пи Груп" АД, "Европейски пътища" АД, „ИСА 2000“ ЕООД. За първи път в такъв търг участва и държавната "Автомагистрали" - в обединение с големите компании.

Мотиви за избора на конкретната фирма и елиминирането на останалите не са обявени. "ОРС Инфраструктура" е основана през 2008 г. Собственици на компанията са братята Огнян и Владимир Павлови. През последните години фирмата е изпълнила няколко големи проекта по оперативна програма "Транспорт". Капиталът ѝ е 5000 лв. Оборотът за 2019 г. е 29,3 млн. лв., за 2020 г. - 40,3 млн. лв., а за 2021 г. - 21,8 млн. лв. Разполага с персонал от 235 души, според регистъра на Камарата на строителите.

Компанията предлага цена от 35,51 млн. лв. без ДДС (42,61 млн. лв. с ДДС) - близо до индикативната стойност на АПИ от 35,65 млн. лв. за ремонта на тунела. Часовата ставка, която "ОРС Инфраструктура" ООД ще плаща на работниците, е 9,20 лв. плюс допълнителни разходи за труд от 120%. Заложената печалба за фирмата от ремонта на тунел "Топли дол" е в размер на 10%, гласят документите.

За втората обособена позиция – за тунел „Правешки ханове“ – са допуснати двама кандидати, един от които пак е „ОРС Инфраструктура“ ООД. Другият е „ГБС Инфраструктурно строителство“. „ОРС Инфраструктура“ предлага 1 млн. лв. по-малко. Според „Медиапул“, която цитира свои източници, търгът обаче печели другото дружество, което има по-висока техническа оценка.

"ГБС Инфраструктурно строителсво" предлага ремонт за 39,79 млн. лв. без ДДС (47,75 млн. лв. с ДДС). Почти същата е и индикативната стойност на обекта според АПИ - 39,89 млн. лв. Часовата ставка, която ще плаща компанията на работниците, е 7,50 лв. плюс допълнителни разходи за труд от 110%. Заложената печалба за ГБС е 10%.

Предстои да разберем дали ще има обжалване на елиминираните кандидати, както и какво ще е окончателното решение на председателя на АПИ Венцислав Ангелов.

ОЩЕ: Шишков: Липсва асфалт на още две отсечки от АМ "Хемус"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес