Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ангел Кунчев: Румънската епидемия от морбили е заради по-слабо имунизационно покритие

14 март 2017, 10:37 часа • 1344 прочитания

Съседите ни от Румъния се сблъскват със сериозна епидемия от морбили, започнала още в средата на миналата година, съпроводена и с няколко смъртни случая. Макар и не така непосредствен, риск има за всички съседни страни. Този коментар направи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че случаите в Румъния започват да намаляват, но и тези малко над 3000 заболели досега не са малко. Заради морбили под карантина бе поставена и една унгарска болница.

До ситуацията се е стигнало поради недостатъчното имунизационно покритие, подчерта Кунчев.

"Всяка страна, в която имунизациите на населението паднат под 80%, е в риск от развитие или на отделни случаи, или на епидечмични взривове и епидемии от съответното заболяване. Това е факт за Румъния през последните няколко години и съвсем закономерно това беше последвано от морбилна епидемия", заяви той.

Кунчев припомни за епидемията от морбили в ромските махали у нас преди няколко години, засегнала 24 000 деца.

Той допълни, че родители с антиваксинални настроения също намират всякакъв начин да избегнат имунизациите на децата си.

Засега според държавния здравен инспектор имунизационното покритие в България е сравнително добро – при първия прием на ваксината на 13-месечна възраст са обхванати 92% от децата, а при реимунизация на 12-годишна възраст стойностите са 88%, предаде БНР.

Морбили е най-заразната заразна болест, индексът на заразяване при нея е много висок и шансът да се разболеем, ако не сме имунизирани, е много голям, предупреди д-р Ангел Кунчев. За ваксинираните деца у нас няма опасност да се заразят с морбили, уточни експертът.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес