Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Слабаков: Културата е най-засегнатият сектор от пандемията

26 март 2021, 09:28 часа • 1546 прочитания

Културата е най-засегнатият от пандемията сектор. Около това мнение се обединиха евродепутат Андрей Слабаков, който е член на Комисията по култура и образование на Европейския парламент, както и известния ни актьор Мариан Бачев, който е и ръководител и на Театрална работилница "Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт".

Слабаков е категоричен, че в Брюксел неглижират културата заради пандемията и когато тръгне да се пести, първо се гледа към съхращаване на разходи за култура и образование. Той даде пример с програмата "Творческа Европа" - тя има бюджет от 2,4 млрд. евро в периода 2021 – 2027 година (многогодишната финансова рамка на Европейския съюз). Все още не е ясен календарът ѝ – Слабаков се надява да е готов до юни, 2021 година, но предупреди: "До юни ако стане, ще сме адски бързи".

Като друг пример за програма, с която се подкрепят творческите индустрии и изкуствата, Слабаков посочи "Еразъм +".

Андрей Слабаков посочи и какъв според него е основният проблем в Брюксел, не само що се отнася до културата, но с конкретен пример за сектора. Когато представяш проект, примерно от 100 странции документация, половин до 1 е самият проект – другото са документи. И при оценката се гледат документи, документи – хайде някой да прочете и самият проект, призова евродепутатът ни с красноречиви думи: "Има го този документ, има го този документ, прочети за какво става дума в проекта". "Много от хората не подозират каква тежка бюрокрация цари, нашата е нищо в сравнение с брюкселската", категоричен беше Слабаков.

Представителят ни в Европейския парламент даде и по обща картина на погледа на Брюксел към културата – Европейският съвет искал да отреже парите за следващите 7 години за култура и образование с над 50% - от 45 млрд. евро на 20 млрд. евро. Дори Зелените, с които не се спогаждаме, се противопоставиха и действахме заедно, добави Слабаков, давайки нов пример колко неприемливо е било поведението на правителствените ръководители в ЕС (Европейския съвет).

Като личен опит от Европейския парламент (той влезе там през 2019 година) и като политическо верую, Слабаков сподели следното: "В ЕП съм единственият от гражданска квота, влязъл с преференциален вот. Към мен се отнасят изключително внимателно и с уважение. Старая се да работя първо и в интерес на България, после в интерес на Европейския съюз. Ако твоята държава е добре, и другите ще са добре".

Още: Във време на пандемия: Спасителният пояс, който ни опазва като хора

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес