Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Ковачев: Текучеството сред управляващите поставя на риск спасяването на Кресна

03 април 2017, 09:12 часа • 1850 прочитания

От катастрофата нямам спомен. Живи сме и продължаваме. Основното е да спасим това място и природата, това е безценно. Още не сме напълно възстановени, много време бяхме обездвижени.

Това заяви екологът Андрей Ковачев, който пострада в катастрофа в Кресненското дефиле заедно с алпиниста Боян Петров.

Ковачев каза, че е удовлетворен от присъдата на румънката, която предизвика произшествието.

Той напомни, че предстои държавата да изкара доклад за еколотичната оценка за Кресна. По думите му тогава ще стане ясно "какво се цели -  дали да я запази или ще влезем в наказателна процедура, от която ще загубим много пари. Магистралата извън дефилето е единственият начин да се запази дефилето. Затова стартирахме подписка. Сега се опитваме да съберем обществена реакция. Много е страшно това, че постоянно да се сменят управляващите на агенциите. Подобно текучество в такъв ключов момент поставя на риск всичко" , каза още Ковачев в интервю за bTV.

Катастрофата не искам да си я спомням, от утре тръгвам на четвърти курс физиотерапия, защото болките продължават. Лятото заминавам за Пакистан за поредния 8-хилядник. Опазването на природата няма цена, каза от своя страна Боян Петров.

Припомняме, че катастрофата стана на 23 август 2016 г. на главен път Е-79, в местността Османската чешма. Румънката Ана Фечея блъсна с колата си двамата природозащитници, които се движили по банкета на шосето. Жената пътувала със съпруга си и малкото им дете. Тримата отивали към Гърция. Според съда водачката нарушила правилата за движение на пътя, шофирала с 64 км в час при ограничение на скоростта от 40 км. Колата й напуснала лентата за движение и навлязла в десния пътен банкет, където блъснала двамата мъже по непредпазливост.

Тогава Ковачев и Петров правили обследване за влиянието на строежа на магистрала Струма върху биологичното разнообразие. При катастрофата Ковачев получи средни телесни повреди, а Боян Петров пострада доста по-тежко.

Ана Фечея сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от Районния съд в Благоевград. Тя бе осъдена на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, както и лишаване от право да шофира за 2,5 години.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес