Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Ковачев: България не се радва от разделянето на Албания и Северна Македония

27 септември 2024, 14:00 часа • 551 прочитания

Постоянните представители на Европейския съюз единодушно се съгласиха да започнат преговори за членство с Албания, което според дипломатически източници в Брюксел означава отделяне на процеса от този на Северна Македония.

Новината предизвика вълнения в югозападната ни съседка и бе повод за нова порция антибългарско говорене. 

Какъв знак е това решение за Скопие? Има ли риск югозападната ни съседка да се върне назад и докъде може да стигне? С тези и други въпроси Actualno.com потърси евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Разделянето по пътя за ЕС

Ковачев коментира решение за разделяне на Тирана и Скопие по пътя за ЕС, като обясни, че всяка страна се оценява поотделно и не е коректно, ако в Албания са готови и са изпълнили всичко, което трябва да изпълнят, да чакат някой, който не си е изпълнил ангажиментите си. Според него след като Скопие не е изпълнило европейското предложение за започване на преговори, няма как да вървят заедно с Албания. ОЩЕ: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

"Това е и ясен сигнал към управляващите срещу тезата, която развиваше Християн Мицкоски преди изборите, че когато дойде на власт ще намери начин да се промени рамката и българите да бъдат вписани в Конституцията с отложено действие. Човешките права няма как да бъдат с отложено действие. Няма как тези граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи да продължат да бъдат заплашвани, обиждани, а техните деца в училище да бъдат нагрубявани, да се стига и до физическа саморазправа, да нямат кариерно развитие и да не са представени в администрацията, както и да ги е страх да заявят своята българска идентичност", заяви Ковачев.

Според него това предложение на Мицкоски е било само предизборна агитация, за да може да получи добър резултат, какъвто той получи.

България не се радва

Ковачев определи решението за отделяне на процеса като тъжно, тъй като България иска европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани и най-вече на Република Северна Македония.

"Никой в София не е щастлив и радостен от това решение. България иска тяхната интеграция и те да изпълнят всички ангажименти, които са поели. Видях в медиите в Македония, че се опитват да ни хвърлят вината и да увеличат омразата, че едва ли не се радваме, че Македония и Албания са разделени, вместо да кажат истината - техните политици са тези, които предовратиха започването на преговори", заяви Ковачев. 

Според него за съжаление Северна Македония се връща назад. "Езикът, който използват част от техните политици, е абсолютно неприемлив. България винаги е била сдържана, ние не сме си позволявали да даваме никакви етикети и личностни определения. Не сме си позволявали да се намесваме в техните вътрешни работи, но винаги сме казвали, че искаме да се преодолее инерцията от миналото. Това означава - югославската пропаганда от времето на Тито. Тази инерция продължава и до ден днешен, както в академичния свят, сред журналистите, сред политиците", заяви още евродепутатът. ОЩЕ: Опозицията в Скопие: Разделянето ни от Албания е поражение за правителството на Мицкоски

Той подчерта, че България е най-добрият им приятел. "Нашето председателство 2018 г. беше насочено към това да им помогнем по-бързо преодолеят спънките и да тръгнат по европейския път, за да станат пълноправни членове на ЕС. България е една от първите, ратифицирали присъединяването на Северна Македония към НАТО. През 2017 г. подписахме Договор за добросъседство. Този договор е братски и приятелски за солидарност и подкрепа и цели да преодолеем това, което ни е разделяло по време на диктатурата в Югославия и в България. Това, което е насаждало омраза между хората от двете страни на границата", добави още той.

Връзките с Унгария

В контекста на днешната визита на унгарския премиер Виктор Орбан, българският евродепутат обърна внимание, че македонското правителство е подписало договор за заем от Унгария за половин милиард евро.

"Продължава тази подкрепа от страна на Орбан за правителството в Скопие. За съжаление те усещат в лицето на Виктор Орбан една допълнителна мотивация за тяхната позиция спрямо България", смята Ковачев. ОЩЕ: Македонският въпрос, обяснен като за Орбан: Спас Ташев призова Унгария да помогне на Скопие да се демократизира

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес