Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Alpine се завръща в Льо Ман 35 години след триумфа си

19 юни 2013, 13:56 часа • 7442 прочитания

Преди 35 години, на 11 юни 1978 г., Жан-Пиер Жасо и Дидие Пирони финишират със своя Renault Alpine A442B първи в „24 часа на Льо Ман“. Със старта на свободните тренировки днес се отбелязва завръщането на френската марка на прословутото трасе.

Филип Сино, тим шеф на Signatech Alpine, коментира: „Стартът на състезанието ще е нещо като кулминация на този вълнуващ проект – и в същото време, старт на напълно нова глава в историята на марката. Отборът ни носи огромна отговорност. В клас LMP2 има 22 болида и около 2/3 от тях имат потенциала да победят, което означава, че състезателното темпо ще е невероятно високо. Това ще е един необуздан, 24-часов спринт!”

 

Нелсън Панчиатичи завъртя втората най-бърза LMP2 обиколка по време на тестовия ден на 9 юни. Той, заедно с двамата си колеги – Пеир Раг и Тристан Гоменди, са изключително обнадеждени от отличните резултати, които имат до момента. Целта пред тях е задължително да останат в челото на колоната до неделя сутринта, а оттам насетне ще започнат да мислят за изхода от състезанието и класирането в челото.

Сега Alpine участва само с един болид, докато преди 35 години те са четири. Тогава зад волана на А443 седят Патрик Депаиле и Жан-Пиер Жабуи, докато А442В пилотират Жан Пиер Жасо и Дидие Пирони (които и печелят състезанието), споделеният от Дерек Бел и Жан-Пиер Жариер А442A и A442A, пилотиран от Хосе Долхем, Гай Фреклен и Жан Раньоти.

Днес програмата започва в 16:00 ч, когато ще бъде даден старт на свободната тренировка. От 22 до 24 ч ще се проведе първата квалификация. В четвъртък от 19 до 21 и от 22 до 24 часа ще се проведат още две квалификационни сесии. В петък пилотите ще направят традиционния парад. В събота имат 45-минутен warm-up, а в 15:00 ч (16 ч българско време) ще бъде даден старт на юбилейното издание на надпреварата в Льо Ман.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес