Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алонсо и Фетел си разделиха по една свободна тренировка

10 май 2013, 17:15 часа • 6427 прочитания

Както се и очакваше, двете свободни тренировки днес бяха изключително натоварени за отборите и пилотите им. За първия старт от европейския сезон абсолютно всички тимове са направили сериозни промени по болидите си, като дори и опашкарите бяха докарали на „Каталуня“ много новости. Най-големите промени видяхме по болида на McLaren, но двамата пилоти на тима не показаха с нищо, че те ще им донесат нещо добро в състезанието. McLaren дори нарушиха правилото за FIA за забрана за работа по болидите след 23 ч в четвъртък вечерта, за да могат да монтират всички новости. Това обаче е първо подобно провинение (всеки отбор има право на две през сезона) и отборът няма да бъде наказан. Въпреки това McLaren имаха много трудности и почти не се появиха в първата свободна тренировка. А по-голямата част от нея се проведе на мокра писта. Това попречи и на останалите отбори ефективно да тестват различните аеродинамични подобрения по болидите си. В края на 90-минутната сесия пистата почти изсъхна и тогава всички излязоха на със сликове. Струпването на пилоти не даде ясна представа за разпределението на силите, тъй като повечето от тях не успяха да завъртят чисти бързи обиколки. В крайна сметка Алонсо и Маса завършиха първи и втори.

Втората свободна тренировка обаче даде шанс на всички да покажат истинската си скорост, което пак не важеше за McLaren, които така и не успяха да ракрият някакъв сериозен потенциал. В края на сесията Пераз излезе с чисто ново предно крило на болида си, което доста прилича на това на Red Bull, но по-скоро за опознаване поведението на колата, докато Бътън караше със стария спойлер.

Най-добро време във втората тренировка записа Себ Фетел, а на само 0,017 сек зад него остана Алонсо. Уебър се нареди трети на 0,083 сек от съотборника си. Тези времена, както и времената в състезателна симулация с меките гуми дават предпоставка да се предположи, че именно Red Bull и Ferrari изглеждат най-подготвени за неделния старт. За да има шанс да отвърне на Фетел и да скъси голямата разлика до трикратния шампион (след две отпадания), Алонсо се нуждае от силна квалификация утре, за което показа, че има темпо и в една бърза обиколка. Според коментаторите на Sky Sport обаче, болидите на Red Bull изглеждат най-стабилно на пистата и именно тях те сочат за фаворите. Ferrari обаче показаха, че имат страхотно състезателно темпо, каквото имат и болидите на Lotus. Райконен остана четвърти във втората свободна тренировка, но задържително трябва да направи силна квалификация утре (което е слабата страна на болида), за да може да трансформира бързото темпо в състезанието в подиум. Пилотите на Mercedes този път останаха по-далеч от най-бързите времена, но Люис получи уверение от бокса, че състезателното му темпо е близо до това на конкурентите му. Надеждите на отбора са, че са успели да решат проблемите с износването на твърдите гуми на Pirelli, но това ще видим в неделя. В квалификацията те доказаха вече, че са изключително бързи в една обиколка, спечелвайки два полпозишъна до момента.

По всичко личи, че в неделя ни очаква много сериозна битка, в която всички ще се целят във Фетел, за да не нодупсант да се откъсне още по-напред. Гумите отново ще са основен фактор, както и времето, тъй като температурата на въздуха и пистата е доста по-ниска от очакванията, а това може да помогне на едни, и да попречи на други.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес