Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алекси Кесяков: 30 км/ч ограничение в населено място е световна практика

17 май 2023, 21:24 часа • 3567 прочитания

"Зона 30" е световна практика. От 10-12 години се мъчим да я въведем. И сега реакцията е веднага: "Как 30 километра в населеното място?". Това заяви в "Интервюто в Новините на NOVA" експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков. По думите му 30 километра е допустимата скорост, над която повредата на човешкото тяло нараства.

"Зона 30" се въвежда извън активните магистрали, там, където живеят хората. Влизайки в нея – вътре има достатъчно инфраструктурни решения, които ограничават бързото шофиране. Такава има във всички европейски градове", уточни още той.

Експертът коментира и предложението младите водачи да шофират с придружител. "Когато говорим за ПТП-та винаги нещастията отиват в семейството. Затова може би семейството трябва да заема по-голяма роля. Готвим децата за много други неща – плащаме уроци за езици, математика. А като че ли искаме шофьорският курс да мине по-леко. Придружителят в колата е по френски модел. той обаче също трябва да премине обучение, за да знае какво да прави?", посочи Кесяков.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес