Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Актьор ще съди България в Страсбург заради неполучена пенсия по ТЕЛК

17 февруари 2023, 07:59 часа • 8631 прочитания

Ще осъдя България в Страсбург, да ми платят стотици хиляди евро за това, което получавам. Това каза в ефира на Нова телевизия актьорът Георги Стайков заради спрените плащания на пенсиите на хората с увреждания.

От май 2019 г. той се бори с коварната диагноза множествена склероза. В началото на 2020 излиза решението му за ТЕЛК за 100% инвалидност. Получава пенсия в размер на 604 лв. Последният превод е бил в края на миналата година. Средства за тази все още няма.

„Имам ТЕЛК решение от 20 януари 2020 г., което продължава три години. Все едно, че през тези три години ще ми поникнат нови крака. Имам и ново решение от 6 февруари 2023 г. Би трябвало да съм си получил парите, но не съм. И питам защо”, каза той.

В момента актьорът разчита само на познати и приятели. „Второто решение гласи, че вече имам нужда и от чужда помощ. Ако разчитам само на 604 лв., не се живее, умира се прав. Не съм обаче само аз в това състояние”, коментира Стайков.

Припомняме, че хора с увреждания все още не са получавали пенсиите си за инвалидност, след като в края на януари бяха приети промени в закона, уреждащ техните права. Изплащането на пенсиите за инвалидност и социални помощи за хора с увреждания, чиито ТЕЛК е изтекъл, ще бъде възстановено през март., уверяват от Националния осигурителен институт (НОИ).

ОЩЕ: Омбудсманът: Хората с увреждания са заложници на една реформа в ТЕЛК, абсурдно е

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес