Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако изборите бяха днес: ПП-ДБ на първо място с 25,7%, ГЕРБ-СДС - с 24,7%

23 март 2023, 14:35 часа • 8237 прочитания

Ако изборите бяха сега коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" ще получат 25,7%, а ГЕРБ-СДС - 24,7%. Това показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено в периода 16-19 март 2023 г. Информацията на проучването е събрана чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице, като изследването не е поръчка от трета страна, а собствена анкета.

ДПС е трети с 13,8%, "Възраждане" – с 12,5%, БСП – а 8,1% и "Левицата" – с 4%.

Според проучването извън парламента ще останат "Има такъв народ" – с 2,9% и "Български възход" – с 2,8%“. 

Според 61,2% от анкетираните трябва да има редовно правителство, дори с цената на големи компромиси. Така смятата 83% от гласуващите за ГЕРБ-СДС, 70% от тази, които биха подкрепили ПП-ДБ и 55% от гласуващите за БСП. 

50,3% от анкетираните смятат, че ако някоя от водещите партии не успее да излъчи правителство, то трябва да се състави кабинет от експерти, без участието на лидери, подкрепено от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Очакванията за избирателна активност е колкото миналата, дори малко по-ниска - до 2,7 млн. гласували.

„Връщането на хартиената бюлетина също увеличава шанса за повече гласоподаватели – около 450 000 души са отказали да гласуват заради въведеното преди само машинно гласуване. Същата цифра хора обаче едва ли ще отидат сега да гласуват - заради недоверие, че ще се направи правителство. Като фактор се изтъкват местните избори на есен и шансът заради тях сега отново да няма кабинет“, каза Юлий Павлов.

2/3 от анкетираните са посочили икономическата криза, високите цени и ниските доходи като най – наболели проблеми. 52,6% от анкетираните смятат, че служебното правителство не се справя добре, въпреки това доверието към служебния кабинет е по- голямо отколкото при провеждането на такова проучване за редовните правителства.

„83,6% заявяват, че трябва да бъде въведен таван на цените на основните хранителни продукти, това мнение е и при десните - 70% от електората на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС мечтата им е да има таван на цените на основните хранителни продукти“, поясни още директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Относно доверието към политиците стана ясно, че няма политик, при когото доверието да е по-голямо от недоверието. Най – одобрявани все пак са президентът Румен Радев – 44% и вицепрезидентът Илияна Йотова- 37,3%. Гълъб Донев, служебният премиер, също има над 30% одобрение, след него са Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев.

На въпроса дали трябва да се промени Националният празник на България - 3 март, 74,7% смятат, че не трябва. "Тази тема сред десните партии показва, че техния електорат са на други мнение и 3-ти март трябва да бъде запазен", каза още Юлий Павлов.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес