Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акад. Георги Марков: Смъртта на цар Борис III се дължи на инфаркт, твърденията за отравяне са спекулации

28 август 2020, 14:47 часа • 3695 прочитания

Смъртта на цар Борис III се дължи на инфаркт, твърденията за отравяне са спекулации. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ историкът акад. Георги Марков, по повод годишнината от кончината на монарха. Хитлер няма интерес да трови цар Борис III, тъй като след него няма кой да го замести. Нито Регентският съвет, нито Министерският съвет, категоричен е историкът.

„Това е просто една умишлена версия на радио BBC. Първо BBC я пускат, после Радио „Москва“, за да настроят българите срещу Германия. Не. Цар Борис III не е отровен, той просто е морално смазан. Когато се връща от Германия, споделя с брат си княз Кирил: „Моето представление свърши. Ние спасихме Царството в края на Първата световна война, но този път ние няма да можем да го спасим“. Това е краят на Царството му и той получава сърдечна криза. И въпреки това се изкачва на връх Мусала. Княз Кирил казва: „Аз наблюдавах брат ми. Той сякаш търсеше смъртта си“. Царят не е искал да претърпи унижението след 9 септември", посочи историкът.

През 1952 г. е създадена комисия, която изследва сърцето на цар Борис III, което единствено е останало от тленните му останки и се доказва, че няма отрова в сърцето. Актът на смъртта за сърдечен удар, инфаркт е най-точен и верен, категоричен е акад. Георги Марков.

Още по темата може да прочетете в този материал.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес