Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Агенцията за бежанците няма да строи нови лагери

25 ноември 2016, 15:00 часа • 1288 прочитания

Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ няма да строи нови центрове за бежанци. Това съобщи председателят на агенцията Петя Първанова в РПЦ - Харманли.

При разширен капацитет на центровете в страната от 6000 места за настаняване в момента са заети към 5100, така че има място за още 900 души, поясни тя.

Първанова и ръководството на центъра демонстрираха пред журналисти работата в кухненския блок, чиито стъкла бяха изпочупени при проявите на вандализъм на мигрантите. Работниците сортираха приготвените порции с риба за обяд и сирене за вечеря.

До няколко дни пораженията по сградите ще бъдат ликвидирани, гарантира председателят на ДАБ. Очаква се в центъра да пристигне още един лекар - кожен специалист.

Задържаните при вчерашния бунт мигранти са в центровете за задържане на МВР, информира още Първанова, а в центъра в Харманли има засилено полицейско присъствие, предаде бтв.

Това, по думите ѝ, е добър инструмент за недопускане на по-нататъшно напрежение.

Европейската комисия знае за инцидентите в бежанския център в Харманли, съобщи говорител на институцията.

„Отговорността за управлението на приемните центрове е основно на националните власти”, отбеляза той и допълни: „ЕС предостави множество ресурси, пари и механизми в подкрепа на българските власти.”

Общият принцип гласи, че всеки, който отговаря на изискванията, получава закрила, посочи говорителят.

Той добави, че останалите мигранти, за които няма основание за присъждането на право на престой, трябва да бъдат върнати.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес