Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АФП: Митрополит, запален по лукса, пое Българската църква

10 ноември 2012, 20:32 часа • 20415 прочитания

Митрополит, известен с вкуса си към лукса, временно ще ръководи Българската православна църква след погребението в петък на най-стария православен религиозен водач в Европа - 98-годишният патриарх Максим.

Така агенция Франс прес коментира днешния избор на митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ, съобщи БГНЕС.

Варненският митрополит Кирил привлече вниманието с луксозните коли, които му предоставяха фирми, и със замяната на църковни терени покрай Черно море със строителни предприятия, отбелязва агенцията, като се позовава на български медии.

Православната църква, към която по традиция принадлежат над 80% от българите, е подложена на растящ натиск от бизнесмени, които се опитват да се възползват от земите й, посочва АФП.

Новобогаташи в желанието да си дадат почтен вид, демонстрират набожност в България, където православното християнство се възроди след края на комунизма, продължава агенцията.

Кирил е един от единадесетте митрополити, чието име бе в огласения от комисията, натоварена с отварянето на комунистическите архиви, списък на сътрудници на тайните служби сред висшето духовенство - завършва информацията си АФП.

Actualno.com  припомня, че митрополит Кирил стана обект на критики заради любовта си към лукса, след като миналата година се появи с нов луксозен "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г. със "златен" номер В 8008 РТ на празничната служба по случай Никулден в храма "Св. Николай чудотворец" .

Предишното возило на митрополита бе луксозен модел на "Пежо", който, както стана ясно по обясненията му, подменил с хибрида "заради нуждата от икономия на гориво".

Редактор: М. Дачева

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес