Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЖ зае страната на TELUS в скандала с BIRD.BG

29 ноември 2022, 15:44 часа • 3016 прочитания

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава сайта BIRD да премахне постовете си в социалните мрежи с публикувани снимки от лични профили на хора, за които се твърди, че работят в компанията TELUS International.

АЕЖ заявява, че публикацията представлява форма на онлайн тормоз, който създава опасност и за физическата сигурност на потърпевшите.

"Неведнъж сме били свидетели как хора, подлагани на подобен публичен линч в социалните мрежи, след това са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често журналисти са обект на такива атаки и затова сме още по-изненадани, че медия си служи с този метод", пишат още те.

ОЩЕ: След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG заради заплахи срещу техни служители

За АЕЖ чрез тези публикации са атакувани хора на напълно произволен принцип. Единственото общо, което те откриват между тях е, че са българи и че са посочили в профилите си като настояща или дори бивша месторабота една компания. АЕЖ припомня, че компанията извършва различни типове услуги.

"Онлайн тормоз срещу служители на компании, които извършват услуги за Фейсбук, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси. Напротив – той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв начин се регулира съдържанието в тях."

ОЩЕ: Защо са платени над 1,4 млн, лв. на дъщерна фирма на считаните за модератори на Фейсбук у нас?

Според АЕЖ постовете на BIRD съдържат и потенциални заплахи към служителите на компанията. АЕЖ осъжда подобна практика и призовава BIRD да премахне тези публикации, както и да се извини на засегнатите. В случай, че не го направи, това ще хвърли сянка върху цялостния образ на медията и ще намали доверието към нейните публикации.

В същото време АЕЖ подчертава, че определено има какво да се желае по отношение на модерацията на социалната мрежа Фейсбук.

"Тя, за съжаление, не успява да се справи с разпространението на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за малки езици като българския. Европейският съюз полага усилия, за да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми сериозно и АЕЖ приветства стъпките в тази посока."

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес