Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Ада Тепе” - Когато целият свят се учи от България

11 ноември 2023, 14:42 часа • 9153 прочитания

В последните години основният ни повод за национална гордост са постиженията на отделните спортисти или творци. Но рядко търсим успехите в индустрията, а там такива има и то не малко. 

По повод предстоящата 20-годишнина на “Дънди Прешъс Металс” в България екипът на actualno.com посети първия новопостроен рудник в страната за последните 40 години - “Ада Тепе” до Крумовград.

В технологиите, въведени тук, имаме сериозен повод за гордост, тъй като те са причина най-големите минни компании в света да идват до Крумовград, за да черпят опит. По-точно, най-впечатляващо е “Интегрираното съоръжение за съхранение на минни отпадъци”, което съчетава в себе си няколко ключови за дейността на рудника функции - управление на водите, управление на минните отпадъци (както от флотацията, така и на баластрата) и за финал - рекултивация и грижа за природата.

Във видео репортажа, който ви предлагаме да изгледате поговорихме с Любомир Хайнов, оперативния директор на “Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД, за това кое отличава това съоръжение от аналозите му по света:

Както стана дума в последната част от видеото, още едно нещо отличава “Дънди Прешъс Металс” - силната ангажираност към локалната общност. Отвъд инвестициите в публичната инфраструктура, от компанията имат още една иновация - “Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес” на територията на община Крумовград. Фондът е създаден през 2019-а година, като към момента от него местният бизнес е усвоил средства в размер на близо 6 млн. лв.

Целта на този подход е компанията да осигури устойчивост на региона и след приключване на минната дейност. Рудник “Ада Тепе” ще бъде изчерпан през септември 2026 година, след което се предвиждат няколко години за затварянето му и рекултивацията на целия район. За местните хора обаче остава въпроса - накъде после?

Затова посредством този фонд Дънди инвестира в местни бизнеси, които по условие не са свързани с дейността на минната компания. До момента средства са получили 58 проекта, които са създали 130 трайни работни места. За сравнение, общият брой служители на компанията в рудника е 290 души.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес