Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 номинирани за главен инспектор до момента

24 февруари 2014, 20:21 часа • 14712 прочитания

Номинациите на девет съдии, които да бъдат излъчени в рамките на вътрешносъсловните консултации като възможни кандидати за главен съдебен инспектор са постъпили до 21 февруари.

Това показва справка на БГНЕС в сайта на Съюза на съдиите в България.

Част от тях са поискали да им бъде дадено допълнително време, за да вземат решение дали са съгласни да продължи участието им като кандидати в по-нататъшните етапи от вътрешносъсловната консултация. Заради това ССБ взема решение да удължи до 28.02.2014 г. срока за представяне на номинации за кандидати за главен съдебен инспектор. "Призоваваме в така удължения срок активно да обсъдите със своите колеги по месторабота кои са подходящите представители на професионалното ни съсловие, които притежават качествата, посочени в очертания профил на кандидата за длъжността и да ги номинирате мотивирано с писма, изпратени до официалния адрес на ССБ", казват на сайта си от съсловната организация.

На 10 февруари Съюзът на съдиите в България (ССБ) започна процедура за номиниране на свои кандидати за главен съдебен инспектор. Според правилата, при които протича консултацията, в професионалната общност за номиниране на кандидати за длъжността "главен инспектор" до 21.02.2014 г. се събираха мотивираните предложения за професионална кандидатура, която отговаря на очертания профил на бъдещия главен инспектор. За равнопоставеност на кандидатите, имената им обаче не бяха обявявани преди изтичане на срока за номинации. Днес на интернет страницата на ССБ трябваше да бъдат публикувани имената само на тези кандидати, които са дали съгласие да участват в обсъждането на номинациите им от професионалната общност.

БГНЕС припомня, че според правилата до 09.03.2014 г. може да се задават въпроси към кандидатите, да се правят коментари и да се подкрепят номинациите им. За целта на електронната страница на ССБ се създадена специална рубрика "Въпроси и отговори на кандидатите за главен инспектор". От съюза подчертават, че с цел избягване на недоброжелателни и анонимни интернет атаки въпросите може да се задават на електронния адрес или писмено до офиса на ССБ, като всички те и отговорите на кандидатите ще бъдат публикувани в специалната рубрика.

През този период ССБ ще извърши своя вътрешна проверка на кандидатите. На 11.03.2014 г. ССБ ще покани представители на останалите професионални организации и водещи НПО, доказали активната си позиция по проблемите на съдебната система, за съвместно обсъждане на предложените кандидатури. УС на ССБ ще обяви пред обществеността кандидатите, на които гласува доверие, че в най-пълна степен отговарят на критериите на професионалната общност за заемане на длъжността главен инспектор.

ССБ обяви и профил на кандидата за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Така освен необходимите законови изисквания, техният кандидат трябва да бъде съдия, който олицетворява достойнството на професията: с несъмнена нравственост, утвърждаваща съдийската почтеност; с признат от юридическата общност висок професионален авторитет, основан на качеството на актовете и моралния му интегритет; с реформаторска нагласа и доказана способност да поддържа честна и открита позиция по значимите за съдебната власт проблеми; с умение да идентифицира проблеми в ежедневната работа на съдиите от значение за доброто качество на правораздаването и да съдейства за разрешаването им; с утвърдени делови качества, работоспособност и задълбоченост при изпълнението на професионалните задължения.

Той трябва да е съдия с разпознаваеми от колегите му организационни умения: с изявена дейност, допринесла за въвеждането и/или утвърждаването на добри практики в съдийската работа; с доказана инициативност; със способност за отстояване на позиции, които повишават доверието към съдебната власт и утвърждават върховенството на закона; с отлични умения за работа в екип и способност да мотивира и да създава атмосфера на доверие сред колегите си. Съдията трябва да бъде с ясна визия за бъдещата дейност на ИВСС в контекста на законовите правомощия на този орган, призван да осигурява отчетност, ефективно управление и независимост на съдебната власт: с ясна оценка за досегашната дейност на Инспектората; с конкретни виждания за бъдещото развитие на Инспектората, за да изпълнява ефективно законовите си правомощия; с капацитет да проведе необходимите промени за преодоляване на слабостите в дейността на ИВСС.

Източник: БГНЕС

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес