Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7% от българите са алкохолици

13 май 2014, 10:44 часа • 7960 прочитания

Повече от половин милион българи, което представлява около 7% от населението, са пристрастени към алкохола, а около половината от тях консумират такива количества, че си вредят сериозно на здравето, сочи проучване на Световната здравна организация (СЗО), предаде Стандарт нюз.

Според специалистите близо една трета от българите изпадат в "тежки епизоди на пиянство", които са считани за най-опасния вид. Страната ни е сред тези със сравнително висок брой на изгубени години заради преждевременна смърт, предизвикана от алкохол и заболявания, свързани с честата му употреба.

Проучването на СЗО е направено за 194 страни, като за България са използвани официални данни от 2003 до 2012 г.

В рамките на периода от 2003 до 2005 г. българите над 15 години са изпивали средно по 11.6 литра твърд алкохол годишно. Това количество е намаляло минимално през следващите три години, като от 2008 до 2010 г. е 11.4 л.

Резултатът за България като цяло е под средното ниво за европейския регион, в който попадат и световните лидери по чашка - Русия, Беларус и Украйна. В Европа като цяло се пие най-много твърд алкохол на глава от населението от всички останали региони, но пък има стабилизиране на консумацията през последните пет години, докато в други части на света като Югоизточна Азия и Западния тихоокеански район тя се увеличава.

Средното количество твърди алкохолни напитки, които мъжете у нас са изпили през 2010 г., надвишава над три пъти това на дамите - 17.9 към 5.3 л. Мъжете със зависимост пък са два пъти повече от жените.

Анализът на данните показва също, че близо една трета от възрастните у нас са въздържатели, като близо половината от тях никога не са били почитатели на алкохола, а останалите са успели да се откажат от вредния навик.

За 2010 г. в България изпитият алкохол се разпределя така - 44% е спиртен, 39% е бира и едва 17% е вино. Тези резултати са сходни с Албания, Унгария, Словакия и Кипър, но в повечето държави от Западна Европа се набляга много повече на по-леките напитки.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес