Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 000 на протест срещу расизма в Атина

20 януари 2013, 11:53 часа • 13478 прочитания

Около 5 000 имигранти и правозащитници се стекоха вчера на атинския площад "Омония", за да протестират срещу расизма с плакати "Вън неонацистите!" и "Наказание за фашистките убийци на Шехзад Лукман". 27-годишният пакистанец беше заклан в сряда от двама души в атинско предградие, когато отивал на работа, предаде БГНЕС.

Искаме от правителството да предприеме мерки срещу престъпленията на расова основа, заяви пред Ройтерс Джавид Аслам, председател на пакистанската общност в Гърция.

Южната ни съседка е врата към ЕС за повечето азиатски и африкански емигранти. Но те се сблъскват със засилваща се враждебност в страната, обхваната от най-тежката от шест десетилетия икономическа криза.

Гръцката полиция съобщи по-рано през седмицата, че двама пожарникари – на 25 и 29 години, са си признали, че са убили Лукман, тъй като били пияни и се скарали с него. В дома на един от убийците полицията открила десетки брошури на крайната националистическа партия "Златна зора", която обещава да изгони от Гърция всички нелегални имигранти. Партията спечели 7% на изборите през юни 2012 г. и за първи път изпрати свои представители в парламента. Според последните социологически проучвания "Златна зора" е третата по популярност партия в Гърция – тя се радва на подкрепата на 10,2-12 на сто от гърците.

Според "Амнести интернешънъл" убийството на Лукман не е изолиран случай, а пример за провала на властите в Атина да сложат край на насилието на расова основа.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес