Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

444 г. затвор за "Наглите"

02 април 2012, 11:24 часа • 10979 прочитания

Общо 444 години затвор получиха подсъдимите по делото срещу групата за отвличания „Наглите” за всички отвличани.

Ивайло Евтимов получава общо 130 години, Прокипи Прокопиев общо 125 години; Даниел Димитров получава общо 110 години; Любомир Димитров получава общо 76 години. Подсъдимите Павел Петков и Цветозар Славчев бяха оправдани. Радослав Лебешковски получи една година условно, а Митко Лебешковски – две години условно.

Подсъдимите трябва да изплатят 915 000 лева обезщетения, както и разноските по делото.

Съдът намери доказателства за 12 от общо 13 отвличания. Единственият, за чието отвличане не бяха признати виновни, е Румен Гунински. За него съдия Магдалинчева посочи, че като доказателства има само обясненията на Любомир Димитров, не е установена обаче дори и къщата, където Гунински е бил държан.

Общо присъдените години за 13-те отвличания са 444. Двама от "Наглите" бяха оправдани. Това са Павел Петков и Цветозар Славчев. Съдът постанови граждански искове за претърпени неимуществени вреди за 915 хиляди лева общо.

Съдът присъди години затвор за всяко едно от отвличанията на виновните. Така общо натрупаните години за Ивайло Евтимов са 130 години, за Прокопи Прокопиев – 125, за Даниел Димитров – 110 години, за Любомир Димитров – 76 години. Четиримата обаче ще лежат съответно 18 и 15 години за Любомир Димитров, тъй като в българската съдебна система се определя едно общо най-тежко наказание. Съдия Магдалинчева определи за тримата 12 години, а за Любомир Димитров 10 г., но заради значителния брой отвличания и тежките престъпления, тя ги завиши с по 6 години за Йожи, Поли Културиста и Релето и добави 5 години към наказанието на Гребеца.

Така макар според прокуратурата в групата "Наглите" да е имало 8 души, съдът намери доказателства за четирима.

След процес, продължил малко повече от година, прокуратурата поиска за подсъдимите по делото "Наглите" общо 135 години и половина затвор. В последната си дума обвинените заявиха, че са невинни, че не са участвали в отвличания и поискаха справедливо наказание.

Процесът срещу задържаните при полицейската операция "Наглите" започна на 22 декември 2010 година. Обвинението е за отвличането на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев. Бандата е извършила 11 отвличания от октомври 2007 до декември 2009 година. Подсъдими са Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев, известен с прякора Поли Културиста, Даниел Димитров-Релето, Любомир Димитров-Гребеца, Павел Петков-Прасето. Кирил Кирилов-Монтанския, Цветозар Славчев-Църо и братята Радослав и Митко Лебешковски. Всички те бяха заловени от полицията на 17 декември 2009 година.

Изненадващо, по време на пледоариите по делото, някои от адвокатите по делото защитиха държавното обвинение от нападките на вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото прокуратурата сбъркала, като не е поискала най-тежката мярка за неотклонение за убития на 24 март тази година Кирил Кирилов-Шкафа.

Кирил Кирилов - Шкафа, участник в бандата "Наглите" беше убит на 24 март, малко преди 22.00 часа пред блок 353 в "Младост 3", докато се прибирал с жената, с която живеел на семейни начала. Срещу него е стреляно 7-8 пъти, като е улучен на три места. Опитал се да избяга, но след като е бил ранен в крака, бил настигнат и доубит пред входа на блока, в който живеел.

Кирил Кирилов бе част от 9-членната банда за отвличания. Той бе задържан в операция "Наглите 2", която бе през декември 2009 година. Кирилов беше с мярка за неотклонение "подписка" и името му се свързваше с отвличанията на бизнесмена Кирчо Киров и студента Румен Гунински. Кирилов е водел отвлечените към тайната квартира край Вакарел. Той е бил приближен на боса на групата Прокопи Прокопиев.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес