Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

433 зоополицаи ще има в България

30 януари 2018, 15:56 часа • 1786 прочитания

433 зоополицаи ще работят на територията на цялата страна. Това каза на брифинг на МВР гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“.

По думите на Терзийски това са разследващи полицаи и оперативни работници, които са изявили желание да работят и по тази линия. „При възникнал инцидент с животно те ще реагират с преимущество, тъй като са запознати с процедурите при предприемане на действия при такива сигнали. Това не са служители извън щата и ще съвместяват няколко дейности“, каза още той и уточни, че до момента има 298 сигнала за проява на жестокост към гръбначни животни, като над 20% от тези престъпления са разкрити и работата по тях продължава.

„За създаването на зоополиция сме предприели мерки, сред които актуализиране на заповедите, с които се определят служителите, които да работят по този вид престъпления. Предприети са мерки и за недопускане омаловажаването на сигнали за престъпления срещу животни. Започна процедурата и по обозначаване на 28 автомобила – към днешна дата 25 са готови. Така сме стартирали всичко, което е необходимо за работата по сигнали за насилие на животни“, каза още Терзийски, цитиран от "Фокус".

Най-вероятно в тази връзка служители на МВР ще преминат курс в холандска академия.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че България е втората страна в Европа, в която ще има действаща зоополиция.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес