Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40 металурзи блокираха входа за пещите в ОЦК

24 юли 2012, 09:20 часа • 4648 прочитания

Малко след 8 ч. тази сутрин около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банка-кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението, предаде БГНЕС.

Тези 15 леяри са без договори, нямат защитни средства за безопасни условия на труд и никой официално не е дошъл да каже какво точно ще се случва, заяви Стефан Атанасов, инженер-технолог в цинковия завод и областен лидер на синдиката "Защита". Според него в по-късните часове се очаква към групата му да се присъединят още от работниците. Замисълът на хората от живата верига е да проведат разговор с единствения от ръководството на завода – икономическият директор Валентин Манев. Пред него те ще настояват с парите от продажбата на 20-те тона цинк в пещта да бъдат изплатени заплатите им. Около 30 000 долара струва това количество метал, което днес трябва да бъде източено от пещта, уточни Атанасов.

БНП Париба – една от банките, кредитирали ОЦК, е наела въпросните 15 леяри, които ще разрушат пещта, за да бъде източен цинкът от нея. Това, според работниците, означава сигурен край на металургичното предприятие, което даваше препитание на 550 семейства през последните години.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес