Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

34% от пълнолетните в страната са пушачи

10 юли 2012, 10:53 часа • 12468 прочитания

Делът на пушачите сред пълнолетното население на страната възлиза на 34%.

Мъжете, хората на възраст между 30 и 59 години и ромите, употребяват тютюневи изделия по-често от останалите. Това сочат данни от последното национално представително изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение.

46% от участвалите в изследването твърдят, че никога не са пушили, този отговор дават предимно жените и най-възрастните респонденти.

Една пета от интервюираните са бивши пушачи, като най-често отказалите се от тютюнопушенето са мъже и хора на възраст между 40 и 49 години.

В момента 43% от активните пушачи твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. Това е мнението на хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и на респондентите с по-лошо финансово състояние.

За 37% от пушачите причина за отказване от тютюна биха били здравословни проблеми. Това се отнася в най-голяма степен за жените, за най-възрастните респонденти, за заможните, за жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

17% от пушещите твърдят, че ако решат да се откажат от този навик, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани за употребата на тютюневи изделия, а ще бъде въпрос на техен личен избор. Такава позиция заемат предимно хората на възраст между 40 и 49 години и високообразованите респонденти.

Националното представително проучване на НЦИОМ е проведено в периода 27 юни - 03 юли 2012 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.

 Редактор: Диана Иванова

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес