Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3/4 от норвежците искат Брайвик зад решетките

21 юни 2012, 13:36 часа • 2808 прочитания

Трима от всеки четирима норвежци искат Андерш Беринг Брайвик зад решетките, а не в психиатрично заведение, сочат резултатите от ново проучване, предаде  БГНЕС.

Изследването бе проведено часове преди прокуратурата да представи заключителните си аргументи пред столичния районен съд.

На въпрос дали би трябвало да бъде съден 74% от анкетираните са отвърнали положително. На противоположното мнение са били едва 10%, според които лунатикът се нуждае от "лечение".

Останалите 15% или отказали да отговорят, или нямали позиция по въпроса.

Съдебният процес срещу Андерш Брайвик, който е обвинен за убийствата на 77 души в Норвегия през миналия юли, навлезе във финален етап, предаде АФП.

Днес започнаха заключителните пледоарии на прокурорите по делото. В края на пледоариите ще стане ясно дали те ще поискат Брайвик да бъде изпратен в затвор или в психиатрична клиника.

Искането на прокурорите ще бъде базирано на психиатричните оценки на 33-годишния крайнодесен екстремист.

Ако бъде признат за вменяем, Брайвик може да получи максимум 21 години затвор. Присъдата може да бъде удължена, ако бъде сметнат за заплаха за обществото. Ако бъде признат за невменяем, той може да прекара остатъка от живота си в психиатрична клиника.

Редактор: Ая Косарова

 

 

 

 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес