Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

30 арестувани в акция "Кокаинови крале"

28 май 2012, 19:06 часа • 9206 прочитания

МВР се похвали с 15 арестувани българи в акция "Кокаинови крале". Засега човекът, който е на най – високо ниво сред тях е арестуваният преди повече около две седмици Евелин Банев – Брендо, предаде БГНЕС.

Сред тях има криминалнопроявени и некриминалнопроявени, каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той посочи, че има още, които трябва да бъдат задържани. Има още двама, които в момента се издирват. Задържани са и основните играчи от Италия.

Общо до момента задържаните в акцията са 30 души - 12 италианци, един словенец, румънец, грузинец и останалите са българи.

Операцията е специализирана и проведена с карабинерите от Италия, заедно с Европол. Информация със службата се обменя през последните месеци. Полк. Джозепе Джорджино от специализираното звено на карабинерите обясни, че установили група, която продава кокаин в три области в Италия. Голям принос за това е свързана с България, свързана именно с Брендо, с ареста, на когото от МВР се похвалиха още преди около две седмици. Според разследващите той е отговорен за внасянето в Италия на 40 тона годишно кокаин. Заместник-главният прокурор Галина Тонева обясни, че след като прокуратурата у нас получи обвиненията и конкретните искания на италианските магистрати, най-вероятно Брендо ще бъде предаден временно на Италия. Ще бъде върнат в България докато съдът не се произнесе по висящото му дело у нас, което е в края си на първа съдебна инстанция.

Цветан Цветанов посочи още, че сред задържаните е и българин, който превозвал над 2 милиона евро.

Този българин е от Тополовград и това именно послужи на вътрешният министър да направи връзка между него и Брендо, който също бил от този град. Парите били в тайник и според разследващите той се е ползвал за пренос на мръсните пари и на малко дрога. Друга връзка между Брендо и задържания е и тази, че за последно той говорел по телефона с клетка в близост до къщата на Брендо. Заради големите количества заловени наркотици Цветан Цветанов предполага и че с тази операция ще "допринесем за разкриването на убийства на територията на страната".

През февруари 2007 г. италианците конфискували в сътрудничество с швейцарската и испанската полиция и митница 6 тона кокаин в два различни морски съда. "Отговорен за този транспорт беше италиански гражданин, който със своя организация действаше съвместно с българската група", обясни италианският полицай.

На два пъти от тогава е имало теч на информация и това е осуетило залавянето на още хора и още кокаин. Първият теч е от лятото на 2007 г. - тогава българи избягали в Карибите, но разследващите успели да конфискуват още кокаин. "Това конфискуване заедно с изтичането на информация направи така, че българската организация анулира своите доставки и се обърна към една друга италианска организация, която се грижеше да доставя кокаин не от Карибите, а от кораб-майка в самия океан и оттам се отправя към доставките в испанските брегове", каза полк. Джузепе Джорджино.

Има и още по-тежко изтичане на информация - през март 2008 г., когато след координационно събрание между различните съдебни инстанции от няколко страни, сред които Италия, България и Хърватия, на която се е споделила информация, 2 час по-късно тя е била на разположение на разследваните.

Така разследването е забавено и приключва днес. Материалът, който през 2008 г. става достояние на организираната престъпност, е намерен сред документите на Брендо при неговия арест, обясни Цветанов. Той изброи още, че при задържането са иззети 18 мобилни телефона, свидетелски показания от разследването в Швейцария. Вътрешният министър дори посочи, че когато италианските карабинери се обръщат към българските служби, те са имали притеснения от подобно изтичане на информация. Цветанов посочи още, че Брендо се е канел да "обезпечи финансово" и полицаи, за да бъдат верни играчи. Така и не стана ясно обаче на какво ниво в МВР са били те.

"Имахме само оперативна информация, без да знаем конкретните лица", каза Цветанов.

Вътрешният министър не пропусна за пореден път политически коментар и посочи, че сега са имали възможността "да измием срама от 2008 г., когато не е могло да бъде реализирано всичко това". "Винаги политическата воля е най-сериозното, което трябва да има едно управление, за да се отворим към нашите евро-атлантически партньори за комуникация и работа в реално време. Благодаря на карабинерите за гласуваното ни доверие. Това беше предизвикателство за нас. С днешните действия смятам, че страната ни стои много по-стабилно в това евро-атлантическо партньорство и това беше отчетено и от директора на Европол, според който Брендо е емблематичен за Европа", каза още Цветан Цветанов.

Той подчерта още, че "Брендо е известен с истинското си лице и в много правоохранителни системи по света той е знакова фигура".

Министърът дори подчерта, че "целият подем на Брендо започва от хубавите години на демокрацията 1992 – 1993 година". "До настоящия момент това е човек, който се е ползвал с изключително високата широка подкрепа от всички икономически и политически структури на държавата и има огромно влияние във всички структури на държавата", каза Цветанов.

Цветан Цветанов изтъкна, че в момента над 100 български граждани се разследват за организирани престъпни групи на територията на Европейския съюз. За миналата година властите у нас са обменили информация с Европол за 328 лица, спрямо 58 – в момента текат разработки и те са попаднали в разследвания на държави в Европейския съюз. При представянето на съвместната операция присъства и посланикът на Италия Н.Пр. Стефано Бенацо.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес