Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

25% повече българи и румънци във Великобритания за последните 3 месеца

11 май 2014, 14:05 часа • 22988 прочитания

Поне 30 хиляди румънци и българи са заминали да работят във Великобритания през последните три месеца, откакто бяха вдигнати ограниченията в съответствие с изискванията на Европейския съюз, според прогнози на икономисти от Оксфордския университет. 

С това увеличение с повече от 25% броят на румънците и българите, които в момента живеят във Великобритания, е достигнал 200 хиляди, като се вземат предвид и членовете на семействата им, смята Центърът за наблюдение на имиграцията към университета. В сряда предстои да бъде публикувана официална статистика за отражението на отмяната от 1 януари на частичната забрана за трудовия пазар във Великобритания за българи и румънци, допълва "Телеграф", и очакванията са данните на Бюрото за национална статистика да съвпаднат с прогнозираните от оксфордския център. 

Друг изследователски тръст, очаква, че от двете източноевропейски страни в следващите пет години на Острова ще пристигат по 50 хиляди имигранти. Данните се разгласяват в напрегнат момент две седмици преди изборите за Евопарламент, когато премиерът Дейвид Камерън е подложен на огромен натиск да възприеме по-твърда политика към европейската имиграция, за да върне обратно избирателите, които имат намерение да подкрепят евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство, припомня "Телеграф".

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес