Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

25 години затвор и 300 хил. лв. кръвнина на смъртта на Мирослава

12 юни 2013, 15:03 часа • 6032 прочитания

Пернишкият окръжен съд постанови 25 години „лишаване от свобода" за Марио Любенов - Заека. Той бе обвинен за убийството на Мирослава Николова от Перник. Общо 300 000 лв. пък е кръвнината, която той ще трябва да плати на семейството на убитото момиче, решиха още магистратите.

Днес Любенов призна вината си и прокуратурата поиска присъда от 25 години затвор - 20 години за убийството и 5 години, тъй като Марио вече има присъда за фалшификация на пари. Родителите на убитата Мирослава поискаха кръвнина от общо 600 000 лева.

В началото на заседанието стана ясно, че няма да се разпитват свидетели и вещи лица, като ще се използват единствено самопризнанията на обвиняемия, тъй като по искане на Заека делото е по съкратено съдебно следствие.

От държавното обвинение подробно описаха как Заека и покойният Стойчо Стоев, известен като Чочо (самоубил се при странни обстоятелства в дома си по време на оглед от ГДБОП, б.р.), са подготвяли отвличането и убийството на „някой, за да изкарат пари".
От общо четири мишени те се спрели на Мирослава Николова, защото имала установени навици и можели лесно да установят привичките й.

Пред съда Марио Любенов обясни, че е взел решението да признае фактите и обстоятелства, такива каквито са по досъдебното производство. Заека призна, че няма физически и психически сили да се бори с това и поиска от съда справедливост. Адвокатите му заявиха, че не са съгласни с това негово решение, тъй като според тях има много противоречия в делото и не е доказано, че клиентът им е извършител.

Роднините на убитата Мирослава отказаха да коментират. Съвсем накратко майка й Емилия посочи, че е изненадана от решението на Марио Любенов.

Според нея исканата от прокуратурата присъда от 25 години не е достатъчна и не решава казуса.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес