Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

22 юли - ден на две знакови годишнини за българската история и просвета

22 юли 2019, 06:45 часа • 3525 прочитания

С Ден на отворените врати днес Националният музей на образованието в Габрово отбелязва 230 години от рождението на Васил Априлов.

В днешния ден на Априлов Националният музей на образованието предлага на посетителите разходка с екскурзовод за запознаване с експозицията "Благодетелят", която разказва за приноса на Васил Априлов за създаване на Габровското училище и развитието на новобългарската просвета, предаде БГНЕС.

По случай 230 години от рождението му ще бъде открита изложбата "Реплики" с плетени картини и гоблени на габровката Надежда Лазарова. В музея са изложени редки и ценни книги от личната библиотека на Априлов - 265 книги, от които можем да съдим за разнообразните интереси на габровския просветител, добави БНР.

Също днес, 22 юли, Държавен вестник празнува 140 години. По този повод ще бъде открита изложбата "Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 - 2019" - от 11:00 часа в Столична библиотека

Държавен вестник излиза за първи път в София на 28 юли 1879 година, първоначално веднъж седмично, а от 1891 година – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, като помества официални съобщения, новини и телеграми от чужбина. По-късно започват да се обнародват влезлите в сила нормативни актове – закони, укази, постановления и др., официални документи – конвенции, договори и др., а в неофициалната му част – публикации на различни съдебни институции и др.

Част от годишнините на Държавен вестник (1879-1945) в СБ са дарение от Народното събрание през 1946 след призива да се попълни фонда на СБ, изгорял при пожара 1944. Друга част е от служебните библиотеки в Столичната община, като някои от броевете са с надпис за софийския градоначалник.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес