Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 години съхранява данните ни администраторът на електронна идентичност

11 май 2016, 12:40 часа • 535 прочитания

Администраторът на електронна идентичност съхранява документите, свързани с удостоверенията за електронна идентичност, за срок от 20 години.

Това стана с приемането на второ четене на текстовете от законопроекта за електронната идентификация. От 93-ма гласували народни представители 82-ма бяха "за", 11 - "против", като нямаше въздържали се.

Дейността на администратора на електронна идентичност включва: приемане на писмени заявления от физически лица за издаване на удостоверения за електронна идентичност и идентифициране на заявителя чрез проверка на представен документ за самоличност.

Администраторът трябва още да провери по електронен път валидността на представения документ за самоличност, както и да изпрати по електронен път до органа за електронна идентификация на заявления за издаване на удостоверения. Той е длъжен да заяви пред органа за електронна идентификация, т.е. министъра на вътрешните работи, на промени в данните, въз основа на които е издадено удостоверението, както и спиране, възобновяване и прекратяване на удостоверения. Администраторът отговаря и за персонализиране на удостоверения за електронна идентичност чрез запис върху електронни носители.

При издаване на удостоверенията за български граждани, които пребивават в чужбина, работата на министъра на вътрешните работи като орган за електронна идентификация се подпомага и от дипломатическите и консулските представителства на България. Тук законът предвижда съгласуване между вътрешния и външния министър.

Вътрешният министър трябва да създаде публичен регистър за администраторите на електронна идентичност и центровете за идентификация. Регистърът е "свободен и безплатен".

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес